matematykaszkolna.pl
pierwiastkowanie Ania: mam takie pytanie (moze glupie) dlaczego pierwiastek kwadratowy z liczby dodatniej nie moze się rownac liczbie ujemnej? x = 412 x2 = 4 => x=2 v x=−2 ? tylko proszę nie odsylac mnie do definicji, chcialabym wiedziec dlaczego tak jestemotka bo ze nie mozna obliczyc pierwiastka stopnia parzystego z liczby ujemnej https://matematykaszkolna.pl/strona/2359.html to akurat zrozumiale
21 kwi 08:28
Ania: czyli dlaczego wynikiem sqrt4 nie jest −2 v 2 , lecz jedynie 2 ?emotka
21 kwi 08:30
Ania: sqrt4 to chodzi oczywiscie o 4 (−2)*(−2) = 4..
21 kwi 08:34
MQ: Bo czegoś jest funkcją, a funkcja musi dla danego argumentu być jednoznacznie określona (oczywiście, jaśli argument należy do dziedziny funkcji).
21 kwi 08:50
krystek: x2=4 IxI=4 to x=4 lub −4
21 kwi 09:30
Ania: MQ, a to w moim przypadku funkcja nie jest jednoznacznie określona? co z funkcjami wielowartościowymi (tzw. multifunkcjami)? Multifunkcja a. funkcja wielowartościowa–uogólnienie pojęcia funkcji poprzez dopuszczenie przyporządkowania każdemu elementowi dziedziny więcej niż jednego elementu przeciwdziedziny. krystek, wiem o tym, ze x2 = |x| jednak z tej definicji rozumiem, ze x2 = 4 => x=2 v x=−2 ale nie mozna zapisac przeciez, ze 4 = −2 4 = 2 i juz nadal nie rozumiem, dlaczego
21 kwi 20:15
krystek: bo 4=2 i już! ale gdy x2=4 ⇒x=2 lub −2 i już
21 kwi 20:18
Basia: dlatego, że taka jest definicja pierwiastka kwadratowego a nazywamy taką liczbę nieujemną b, dla której b2 = a a dlaczego tak to zdefiniowano to już Ci MQ napisał
21 kwi 20:21
Ania: Basia, ale rozumiem, że tak jest i ze taka jest definicja. To wszystko wynika z definicji funkcji o czym pisał MQ: Dla kazdego elementu ze zbioru X przyporządkowujemy jeden i tylko jeden element ze zbioru Y, czyli ze funkcja musi byc jednoznacznie okreslona Bardziej chodziło mi o to, dlaczego tak to zdefiniowano
26 kwi 11:06