pierwiastkowanie
Ania: mam takie pytanie (moze glupie)
dlaczego pierwiastek kwadratowy z liczby dodatniej nie moze się rownac liczbie ujemnej?
x = 4
12
x
2 = 4 => x=2 v x=−2
?
tylko proszę nie odsylac mnie do definicji, chcialabym wiedziec
dlaczego tak jest

bo ze nie mozna obliczyc pierwiastka stopnia parzystego z liczby ujemnej
https://matematykaszkolna.pl/strona/2359.html
to akurat zrozumiale
21 kwi 08:28
Ania: czyli dlaczego wynikiem sqrt4 nie jest −2 v 2 , lecz jedynie 2 ?
21 kwi 08:30
Ania: sqrt4 to chodzi oczywiscie o √4
(−2)*(−2) = 4..
21 kwi 08:34
MQ: Bo √czegoś jest funkcją, a funkcja musi dla danego argumentu być jednoznacznie określona
(oczywiście, jaśli argument należy do dziedziny funkcji).
21 kwi 08:50
krystek: √x2=4
IxI=4 to x=4 lub −4
21 kwi 09:30
Ania: MQ, a to w moim przypadku funkcja nie jest jednoznacznie określona?
co z funkcjami wielowartościowymi (tzw. multifunkcjami)?
Multifunkcja a. funkcja wielowartościowa–uogólnienie pojęcia funkcji poprzez dopuszczenie
przyporządkowania każdemu elementowi dziedziny więcej niż jednego elementu
przeciwdziedziny.
krystek, wiem o tym, ze
√x2 = |x|
jednak z tej definicji rozumiem, ze
√x2 =
√4 => x=2 v x=−2
ale nie mozna zapisac przeciez, ze
√4 = −2
√4 = 2 i juz
nadal nie rozumiem, dlaczego
21 kwi 20:15
krystek: bo √4=2 i już!
ale gdy √x2=4 ⇒x=2 lub −2 i już
21 kwi 20:18
Basia:
dlatego, że taka jest definicja pierwiastka kwadratowego
√a nazywamy taką liczbę nieujemną b, dla której b2 = a
a dlaczego tak to zdefiniowano to już Ci MQ napisał
21 kwi 20:21
Ania: Basia, ale rozumiem, że tak jest i ze taka jest definicja.
To wszystko wynika z definicji funkcji o czym pisał MQ:
Dla kazdego elementu ze zbioru X przyporządkowujemy jeden i tylko jeden element ze zbioru Y,
czyli ze funkcja musi byc jednoznacznie okreslona
Bardziej chodziło mi o to, dlaczego tak to zdefiniowano
26 kwi 11:06