Wykaż
Basiek: W trójkącie o kątach a,β,γ spełniony jest warunek sinγ=2sinαcosβ. Wykaż, że jest to trójkąt
równoramienny. Mogłabym prosić
podpowiedź? Jakąś taką malutką?
20 kwi 23:17
Ajtek:
Zrób rysunek

.
A tak poważnie, to pamiętam, iż identyczne zadanie miałem w szkole. Ale to było dawno temu i
nie pamiętam rozwiązania.
Coś z tw. sinusów i cosinusów się chyba robiło

.
20 kwi 23:27
Basiek: Ależ ja zawsze robię rysunki. Wpatruję się w nie 30 sekund i przewracam kartkę

Z tego rysunku
wynika równo 6 literek.
20 kwi 23:30
Ajtek:
Aż 6?
Czyli α, β, γ, i a, b, c

.
20 kwi 23:31
Basiek: Można jeszcze dodać wierzchołki. To będzie 9.
A tak poważnie zastosowałam tw. sinusów i cosinusów (lub jak kto woli tw. Snelliusa i Carnota),
wyszło mi:
−2abc
2=a
2−b
2−c
2
20 kwi 23:33
Ajtek: @Basiek niemam pomysłu jak to zrobić
20 kwi 23:41
Ajtek: *nie mam, oczywiście

.
20 kwi 23:41
veavictis: a więc tak:
sinγ=2sinαcosβ
sinγ=sin[180−(α+β)] => sinγ=sin(α+β)
sin(α+β)=2sinαcosβ
i teraz jedziesz wzorami
20 kwi 23:42
Bogdan:
γ = 180o − (α + β)
sinγ = sin[180o − (α + β)] = sin(α + β) = sinαcosβ + sinβcosα
sinγ = 2sinαcosβ ⇒ sinαcosβ + sinβcosα = 2sinαcosβ ⇒ sinβcosα − sinαcosβ = 0
sin(β − α) = 0 ⇒ β − α = 0o ⇒ β = α
20 kwi 23:42
Ajtek: Proste jednak

.
20 kwi 23:44
Basiek: No tak, a ja tyle oznaczeń sobie wprowadziłam....
Dziękuję bardzo. Chyba jednak przerzucam się na inny zbiór

Z (p)odpowiedziami.

@Ajtek− widzisz, to tak jak ja.

To planimetria, ani nie ma się czemu dziwić, ani nad czym
rozpaczać
20 kwi 23:45
Ajtek:
@Basiek, takie zadanka rozwiązywałem dawno temu i jest mi wstyd, że dzisiaj nie potrafię tego
zrobić

20 kwi 23:47
Basiek: Gdybym pamiętała wszystko to, czego nauczyłam się do szkoły, to byłabym teraz naprawdę mądra.

To normalne. Zresztą, nie narzekaj, ciesz się, że masz usprawiedliwienie. Ja tam nie mam
żadnego. Powinnam się kajać
20 kwi 23:49
kylo1303: A na jakim teraz pracujesz? Z geometria najwiekszy problem jest taki ze zawsze mozna wynalezc
zadanie ktore cie zaskoczy. Teoretycznie jest tak z kazdym dzialem, ale jednak np. funkcje
maja ograniczone pole do dzialania. Take pozostaje sie modlic o latwe zadania z geometrii
(jeden latwy dowodzik i starczy).
20 kwi 23:49
Ajtek:
@Basiek, to ja tutaj staram się pomagać, lawirować pomiędzy Mistrzami takimi jak Eta, Mila,
Bogdan, Godzio, Vax, Jack i kilkunastoma innymi osobami, których tutaj nie wymieniłem za co
Ich bardzo przepraszam.
Staram się równać do Nich, ale jak widać, dużo mi jeszcze brakuje!
20 kwi 23:52
Basiek: Kylo? Jakieś coś Operon 2012 Matura Rozszerzona, bo najprostsze z możliwych. Planimetria to
coś, czego zwyczajnie nie umiem. Nie mam pojęcia, czemu mi "umknęło", ale podejrzewam, że był
koniec roku/ półrocza, a ja już byłam odpytana. Przerzucam się na Kiełbasę
20 kwi 23:52
Basiek: @Ajtek− Nil desperandum

Ogólnie− naprawdę jesteś dobry. A to, co mówisz, czy "wiedziałem,
ale zapomniałem", to wiesz.... 2 miesiące na forum i "wiedzo, witaj z powrotem"
20 kwi 23:55
Ajtek:
@Basiek, na tym forum siedzę z przerwami ponad półtora roku, często ukryty jako gość. Ale werwa
czasami mi nie pozwala tylko biernie śledzić. Jak wejdę, to za dużo chcę zrobić, mimo iż
wiedza nie ta, a zadania z treści pamiętam, tak jak na przykład to.
21 kwi 00:00
Basiek: Myślę, że to jest tak jak z kurzem. Im dłużej leży, tym trudniej odkurzyć

No i więcej czasu
to zajmuje. (Na sprzątaniu znam się tylko w teorii)

Myślę, że naprawdę jest b. dobrze,
trzeba tylko jeszcze zamiast opierać się na "Kiedyś wiedziałem, już nie pamiętam", po prostu
myśleć od nowa, od początku

(tu już z doświadczenia).
PS. Wypróbowałam to coś od snu 40min=4h. Nie działa

Czuję się oszukana.
21 kwi 00:05
Ajtek:
Haha, nawet nie otwierałem

.
A jak piosenka zagrana na dobranoc przeze mnie?
21 kwi 00:07
kylo1303: Hahaha... tez to probowalem swego czasu. I rowniez gowno pomoglo. To chyba bardziej kwestia
wmowienia sobie. Podchodzilem do tego 3 razy, pierwszy raz usnalem, wstalem po 6h i bylem w
***** zmeczony, nastepnym razem juz nie chcialem zasnac, przesiedzialem an fotelu 40min
"relaksujac sie", to potem bylem jeszcze bardziej spiacy. Trzecia proba rowniez nie przyniosla
oczekiwanych rezultatow.
@Ajtek ty tez jestes maturzysta?
21 kwi 00:10
21 kwi 00:11
Ajtek:
Jestem bezpośredni i w takie coś po prostu nie wierzę

. Nie mam nic do ukrycia, a szczerość
sobie cenię.
21 kwi 00:14
21 kwi 00:16
rumpek:
Basiek twoim sposobem też da rade

Oczywiście sposób
Bogdana jest "the best of"

T:
sinγ = 2sinαcosβ
1. Tw. sinusów:
| | c | | c | |
a) |
| = 2R ⇒ sinγ = |
| |
| | sinγ | | 2R | |
| | a | | a | |
b) |
| = 2R ⇒ sinα = |
| |
| | sinα | | 2R | |
2. Tw. cosinusów:
b
2 = a
2 + c
2 − 2accosβ
b
2 − a
2 − c
2 = −2accosβ
3. Podstawiamy pod tezę z zadania

sinγ = 2sinαcosβ
| | c | | a | | a2 + c2 − b2 | |
|
| = 2 * |
| * |
| |
| | 2R | | 2R | | 2ac | |
| c | | a | | a2 + c2 − b2 | |
| = |
| * |
| |
| 2R | | R | | 2ac | |
| c | | a2 + c2 − b2 | |
| = |
| / * 2Rc |
| 2R | | 2Rc | |
c
2 = a
2 + c
2 − b
2
a
2 − b
2 = 0
a
2 = b
2 ⇒
a = b
c.n.u.
21 kwi 00:18
Ajtek: @Basiek, wypocząć

to najlepszy sposób na pamięc i koncentrację. Nie myl ze spaniem za długo

.
21 kwi 00:18
Ajtek: I wpdał
rumpek, którego pominąłem w swoim wywodzie dot. Mistrzów. Zaraz zarobię po łapkach

.
21 kwi 00:19
rumpek: Ajtek mistrzem to ja nie jestem i nigdy nie będę

. Daleko mi do
Godzia czy
Ety
21 kwi 00:21
Basiek: Ech,
Rumpek 
Cześć, widzę, że pełny sił, energii i wiedzy

Dzięki wielkie

Co do wypoczynku, to całe życie wypoczywam

Spokojnie. Tylko to nic nie pomaga.
21 kwi 00:22
Ajtek:
rumpek jak Tobie daleko, to mi tym bardziej

.
21 kwi 00:22
kylo1303: rumpek Powiem szczerze ze mi osobiscie przypominasz troche
Godzia (jesli chodzi o
robienie zadan, nastawienie czy co tam) i sadze ze jesli dalej bedziesz tak dzialac to mu
dorownasz

I ze tez ci sie chce pisac na forum dlugie rozwiazania (czesto alternatywne do
podanych).
21 kwi 00:24
Ajtek:
kylo1303 masz rację.
21 kwi 00:25
Basiek: A mi najbardziej przypominasz
Godzia tym: "O proste zadanko!"

, więc coś w tym
jest.
Ale ogólnie,
wszyscy jesteście zdolni, tego się trzymajmy
21 kwi 00:28
Ajtek:
(...) wszyscy jesteście zdolni (...), mniej lub bardziej, zapomniałaś dodać.
W moim przypadku z naciskeim na mniej
21 kwi 00:32
Basiek: Raz powiedziałam, poprawiać się ani nie mam zamiaru, ani nie będę. Nie moim celem było
poprawianie stanu Waszego męskiego ego.

Na jakiejś 100% wiarygodności w Waszych oczach też
mi nie zależy
21 kwi 00:34
kylo1303: To jeszcze troche musimy sobie naslodzic zeby samoocena poszla w gore i w dobrych nastrojach
pojsc spac

Wszyscy jestescie piekni, inteligentni, madrzy, bystrzy, zabawni i pare innych.
Dobranoc, ja ide odsypiac dzisiejsza pobudke przed 8sma.
21 kwi 00:36
rumpek: 
Tak słodzić to możecie przed maturą z polskiego

[może zdam]
21 kwi 00:37
Ajtek:
@Basiek, żartuję sobie z samego siebie. Co nie zmienia faktu, iż (...) że naciskeim na mniej
(...), porównując siebie do Mistrzów

.
21 kwi 00:38
Basiek: Dobranoc
Kylo
Rumpek− zdasz. Mogę Ci to pisemnie poręczyć
Ajtek− najwyraźniej wszystko zależy od perspektywy patrzenia
21 kwi 00:40
rumpek: W brudnopisie najwyżej zostawię informacje dla egzaminatora

"Proszę o pozytywne
rozpatrzenie mojej matury"
21 kwi 00:41
Ajtek: rumpek zdasz

Jak
Basiek w Ciebie wierzy, to ja nie mam innego wyjścia

.
21 kwi 00:41
Ajtek:
dopisz "z jezyka polskiego".
21 kwi 00:42
rumpek: Naczy się to byłby w arkuszu z polskiego, także wiadomo
21 kwi 00:43
Basiek: Rumpek− wiesz, więcej wiary w siebie. Przecież patrzyłam na to, jak piszesz; masz jakąś
kosę z polskiego, która zaniża Twój faktyczny pogląd o wiedzy nt. naszego ojczystego języka.
Za to ja, powiem Ci szczerze, też boję się polskiego pisemnego. Pomyśleć, że jeszcze we
wrześniu chciałam pisać rozszerzenie
21 kwi 00:45
rumpek: Basiek może zdarzyć się tak, że "można napisać wypracowanie nie na temat"
21 kwi 00:46
Basiek: Rumpek momentami żałuję, że mieszkasz na drugim końcu Polski, najchętniej....

Proszę, poczytaj sobie KLUCZ odpowiedzi. Co trzeba napisać, żeby praca była "nie na temat".
Sądzę, że do tego to trzeba mieć wybitne zdolności
21 kwi 00:48
rumpek: Mój kolega tak próbnej nie zdał

A jest dość dobry z interpretacji utworów
21 kwi 00:48
Basiek: Czekaj, zacytuję pewną mądrą osobę.
21 kwi 00:49
Basiek: " masz jakąś kosę z polskiego, która zaniża Twój faktyczny pogląd o wiedzy nt. naszego
ojczystego języka. "
21 kwi 00:50
21 kwi 00:51
Ajtek:
Lat temu wiele, jak maturę zdawałem, koleżanka napisała polski pisemny na sześć, dostała ledwie
dwa, bo minęla się z tematem. Ale to inne czasy były.
21 kwi 00:51
Ajtek: Do zobaczenia rumpek
21 kwi 00:52
Basiek: Dobranoc
Rumpek. Ja jeszcze miliard rzeczy zrobię i też będę mogła.
21 kwi 00:52
Ajtek: Basiek znaczy się do trzeciej i o szóstej poobudka?

.
21 kwi 00:56
Basiek: Ej! Jutro sobota. Pobudka jest o 7−mej.
21 kwi 00:57
Ajtek: O 7−mej to jest "pobudka" w wojsku w niedzielę

.
Dokładniej to pobudki w niedzielę nie ma, ale wojsko wstaje na śniadanie

.
21 kwi 00:58
Basiek: Widzisz, moje życie wygląda gorzej niż w wojsku.

Niestety, służba nie drużba
21 kwi 01:00
Ajtek: Wojsko w sobotę wstaje o 5:30!
21 kwi 01:03
Basiek: Codziennie wstaję o 5:45. I tylko dlatego, że robię wszystko w naprawdę przyspieszonym tempie
21 kwi 01:05
Ajtek:
... a czasmi o godzinie wspomnianej wczoraj...
21 kwi 01:06
Basiek: No okeeeej. Ale późno chodzę spać. Jakby policzyć średnią, to i tak mój sen << średniej
krajowej.
I− czepiasz się. Pozwól mi sobie wmawiać, że faktycznie jestem pracowita itd.
21 kwi 01:09
Ajtek: Ja się nie czepiam, równiez sypiałem do wspomnianej przez Ciebie godziny, jak pracowałem na
nocki po 12 h i wracałem rano do domu

.
21 kwi 01:12
Basiek: Super. Wspaniale wypadam w tym porównaniu
21 kwi 01:12
Ajtek:
Jak widać jesteś pracowita

. Siedzisz na forum matematycznym, coś z niego wynosisz

.
21 kwi 01:14
Basiek: Ból głowy i problemy ze wzrokiem? Przyznaję

A tak serio, to ja zwyczajnie nie jestem matematycznym umysłem.
21 kwi 01:18
Ajtek:
Jesteś, tylko sama w to nie wierzysz
21 kwi 01:20
Basiek: Nie mam potrzeby wmawiać sobie takich rzeczy, spokojnie.
21 kwi 01:24
Ajtek:
Nie musisz sobie wmawiać. Ja to widzę po zadaniach, które robisz, chcesz zrobić. Głowa do góry
i nos do przodu

.
21 kwi 01:27
Basiek: Dobrze, niech inni wmawiają sobie za mnie, jestem nawet za.

21 kwi 01:31
Ajtek:
Nic sobie za Ciebie wmawiał nie bedę, w Twoim imieniu również. Taka mała sugestia: "NIe rób z
siebie gorszej pierdoły matematycznej niż jesteś". Sama to mi dzisiaj napisałaś, tylko innymi
słowy

.
Basiek spokojnej nocy

.
21 kwi 01:45
Basiek: Ja ujęłam to delikatniej.

W zasadzie, racja, skończyłam matematykę, pora na angielski.
Doobranoc
21 kwi 01:48