Przedstaw w postaci kanonicznej trójmian kwadratowy
zagubiona: Przedstaw w postaci kanonicznej trójmian kwadratowy:
Ponownie, prośba o sprawdzenie.

Postać kanoniczna: a(x−p)
2+q
a) y=x
2−4x+3
a=1 b=−4 c=3
Δ=(−4)
2−4*1*3=16−12=4
p=
42=2
q=
−44=−1
1(x−2)
2+(−1)=(x−2)
2−1
b) f(x)=−x
2+2x−3
a=−1 b=2 c=−3
Δ=4−4*(−1)*(−3)=4−12=−8
p=
−2−2=1
q=
8−4=−2
(−1)(x−1)
2+(−2)=−(x−1)
2−2
c) h(x)=3x
2+2x−5
a=3 b=2 c=−5
Δ=4−4*3*(−5)=4+60=64
p=
−26=−
13
q=
−6412
3(x+
13)
2−
163
yyy

?
d) g(x)=4x
2−5x+2
a=4 b=−5 c=2
Δ=(−5)
2−4*4*2=25−32=−7
p=
58
q=
3216=2
4(x−
58)
2+2
e) y=−4x
2+2x
a=−4 b=2 c=0
Δ=4−4*(−4)*0=4
p=
−2−8=0,25
q=
−44=−1
−4(x−0,25)
2+(−1)
−4(x−0,25)
2−1
f) f(x)=−2x
2+2x−
12
a+−2 b=2 c=−
12
p=
−2−4=0,5
q=
0−16=0
−2(x−0,5)
I podstawowa paczka pytań:
Czy to wszystko czy powinnam coś jeszcze wyliczać?
Czy wszystko dobrze zrobiłam?
I jaka różnica jest między f(x), g(x), h(x) a y? Takie głupie, ale zawsze mnie zastanawia, czy
to tak dla "picu" czy ma to głębszy sens

Dziękuję oczywiście za pomoc
20 kwi 21:47
krystek: Tak jak każdy (prawie) ma inne nazwisko tak funkcje maja inne nazwy, nie ma to znaczenia
20 kwi 21:55
krystek: W d) zle policzyłas q
20 kwi 21:58
b.: w d) jest źle wyraz wolny,
w e) też −− powinno być +1 a nie −1
reszta wydaje się dobrze (sprawdzałem tylko wyniki, nie rachunki)
20 kwi 22:01
zagubiona: Widzę, widzę, dziękuję za sprawdzenie!

d) q=
716
4(x−
58)
2+
716
20 kwi 22:04
zagubiona: w e nawet nie tyle co minus, ale i
−4−16=
14
−4(x−0,25)
2+
14
Dziękuję
20 kwi 22:06
b.: masz rację co do e), pomyliłem się

i w d) też już dobrze
proszę
20 kwi 22:08