Wykaż że...
vaevictis: Wykaż, że dla x ∊ (−2;7) liczba
| | √x2 + 4x + 4 | | x − 7 | |
a= |
| − 3 |
| − 5√6 − 2√5 + 5√5 |
| | x + 2 | | √x2 − 14x + 49 | |
jest liczbą całkowitą.
Doprowadziłem równanie do postaci:
| |x + 2| | | x − 7 | |
| − 3 |
| − 5|1−√5| + 5√5, |
| x + 2 | | |x − 7| | |
ale nie mam pojęcia jak opuścić teraz wartość bezwzględną. Pomocy!
20 kwi 21:41
Eta:
dla x€(−2,7) |x+2|= x+2 |x−7|= −(x−7) |1−√5|= −1+√5
otrzymasz: ................. = −2
20 kwi 21:51
vaevictis: według odpowiedzi powinienem otrzymać a=9.
20 kwi 21:56
Eta:
No tak

chochlik....
.... = 1−3*(−1) −5(−1+
√5)+5
√5= ..... =
9
20 kwi 21:59
Aga1.: Wychodzi 9
1+3+5−5√5+5√5
Ix−7I=−(x−7)
I1−√5I=−(1−√5
20 kwi 21:59
vaevictis: oj tam, błąd w rachunkach

a można jaśniej z tym opuszczaniem wartości bezwzględnej, bo nie
do końca rozumiem... nie wiem dlaczego przy opuszczaniu tych wartości w poszczególnych
przypadkach był zmieniony znak a w innych nie...
20 kwi 22:04
vaevictis: tzn akurat przy |1−√5| wiem, bo to pod wartością jest ujemne
20 kwi 22:06
Eta:
z def, modułu
|x+2| dla x ≥−2 x+2 podobnie |x−7| dla x ≥ 7 x−7
dla x <−2 −(x+2) dla x < 7 −(x−7)
20 kwi 22:10
vaevictis: okej, jasne

dzięki
20 kwi 22:10
Eta:
20 kwi 22:16
barthel: wszystko pięknie ładnie tylko za chiny nie mogę zrozumieć skąd zamiast: 5
√6 − 2√5
wzięło się 5|1−√5| ?
będę wdzięczny za wyjaśnienie
6 kwi 11:35
Kaja: 5√6−2√5=5√1−2√5+5=5√12−2√5+√52=5√(1−√5)2=5|1−√5|
6 kwi 11:39
barthel: teraz wszystko jasne, wielkie dzięki Kaja

co ja nieogarnięty bym zrobił bez takich osób
6 kwi 11:47