ciągi
Amareno: Jak sie mnozy an razy n to jak to wyglada?
Mam do obliczenia cos takiego:
7+an2*2n = 7+a2n2*n
20 kwi 21:37
Amareno:
20 kwi 21:44
Amareno: proszę o pomoc
20 kwi 22:08
Eta:
Napisz porządnie treść zadania
20 kwi 22:18
Amareno: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 7 a różnica równa 2. Suma n początkowych wyrazów
tego ciągu jest dwa razy mniejsza od sumy kolejnych n wyrazów. Oblicz n.
20 kwi 22:27
Amareno:
20 kwi 22:56
Amareno: dzieki...
20 kwi 23:47
kylo1303: a1=7
r=2
Sn*2=S2n− Sn
21 kwi 00:13
kylo1303: a
n=7+2n−2=5+2n
a
2n=7+r(2n−1)=7+4n−2
| | 12+2n | |
Sn= |
| *n=(n+6)*n=n2+6n
|
| | 2 | |
| | 7+5+4n | |
S2n= |
| *2n=(6+2n)*2n=4n2+12n
|
| | 2 | |
3*S
n=S
2n
3n
2+18n=4n
2+12n
n
2−6n=0
n(n−6)=0
n=0 v
n=6 (n=0 nie nalezy do dziedziny)
Sprawdze:
a
1=7
a
6=7+10=17
a
12=7+22=29
| | 7+29 | |
S2n= |
| *12=18*12=3*6*12=3 Sn
|
| | 2 | |
2*S
n=S
2n−S
n
(zgadza sie)
21 kwi 00:19
Bogdan:
Wtrącę się od miejsca: 3S
n = S
2n, można trochę uprościć obliczenia:
a
n = 7 + 2(n − 1) = 2n + 5, a
2n = 7 + 2(2n − 1) = 4n + 5
| | n | | 2n | | 2 | |
3 * |
| * (7 + 2n + 5) = |
| * (7 + 4n + 5) / * |
| ⇒ 6n + 36 = 8n + 24 |
| | 2 | | 2 | | n | |
2n = 12 ⇒ n = 6
21 kwi 00:34
Amareno: nie rozumiem tylko dlaczego ma być 3*S
n=S
2n , a nie 2*S
n=S
2n w zadaniu jest przecież
"dwa razy mniejsza"
21 kwi 16:46