..
asdf:

W stożek wpisano kulę o środku O i promieniu 3 cm. Wiedząc, że wysokość stożka jest równa
8 cm, oblicz objętość i Pc stożka.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wysokość stożka podzieliłem sobie na 3 części:
2 cm(nad kulą),
6 cm(wysokość kuli)
Objętość stożka od punktu O w górę obliczyłem, wyszło mi:
15πcm
3
W jaki sposób wyznaczyć wyznaczyć najdłuższy promień w figurze? z proporcji?
Chodzi mi o wskazówkę, a nie rozwiązanie.
20 kwi 21:02
asdf:
20 kwi 21:11
asdf:
20 kwi 21:18
Mila: Promień okręgu wpisanego w przekrój osiowy− z wzoru PΔ=p*r
p=połowa obwodu Δ.
Może to Ci pomoże?
20 kwi 21:23
asdf: wzorem herona?
20 kwi 21:24
Daniel: mozna z proporcji
20 kwi 21:31
Daniel: 3/6 = r/8
24=6r
r=4cm
20 kwi 21:35
Mila: Skorzystaj z własności, że punkty styczności okręgu z bokami są równo oddalone od wierzchołków
kątów i ułóż równanie z tw. Pitagoras SE=4, S to wierzchołek stożka.
Jak Ci nie wyjdzie to zrobię rysunek i podam zależności. Na pewno sobie poradzisz.
20 kwi 21:36
asdf:
5 − x = y
takie coś?
20 kwi 21:45
Mila:

SO=5, to obliczyłeś.SE=4 z tw.Pitagorasa
h
2+R
2=(4+R)
2
Dokończ
20 kwi 21:52
Aga1.:

(4+x)
2=x
2+8
2
20 kwi 21:56
asdf: Dzięki, zrobiłem moim sposobem, bo Twój post pojawił się później

Widać, że Twój sposób jest
dużo łatwiejszy

dzięki jeszcze raz.
20 kwi 21:57