jak obliczyć pole tej figury
misia 3 gimn:

jak obliczyć pole tej figury?
20 kwi 20:50
Patryk: tw sinusów
20 kwi 20:58
Patryk: albo i nie
20 kwi 21:00
Patryk:
20 kwi 21:02
misia 3 gmn : czyli jak to zrobic
20 kwi 21:10
asdf: miałaś już funkcje trygonometryczne?
20 kwi 21:12
misia 3 gmn : mialam ale ich wlasnie nie umie:(:(
20 kwi 21:12
Daniel: w gimnazjum jestes
20 kwi 21:13
Daniel:

widzisz chyba z zaleznosci 30,60,90 ze h=3 dalej bok na czerwono 3
√3 a bok na zielono =3
zatem pole a*h/2
20 kwi 21:16
20 kwi 21:17
misia 3 gmn : czyli pole=3?
20 kwi 21:17
Daniel: no chyba niee

a=(3+3
√3)
h=3
20 kwi 21:19
misia 3 gmn : p= 9 , tak?
20 kwi 21:21
20 kwi 21:23
misia 3 gmn : P=9 ?
20 kwi 21:24
Daniel: nie
20 kwi 21:25
misia 3 gmn : tylko?
20 kwi 21:27
Daniel: | | (3+3√3)*3 | |
liczyc nie umiesz P= |
| =... |
| | 2 | |
20 kwi 21:29
misia 3 gmn : przepraszam , nie kazdy jest uzdolniony. Dziekuje za popmoc
20 kwi 21:34
vaevictis: nie trzeba być uzdolnionym, żeby umieć liczyć...
20 kwi 21:46
Gustlik:

Problem w tym, że w większości gimnazjów nie przerabia się trygonometrii, tylko rozwiązuje sie
zadania za pomocą tzw. "ekierek", czyli trójkątów 30
o, 60
o, 90
o i 45
o, 45
o, 90
o.Szczerze
mówiąc średnio mi się ta "ekierkowa" metoda podoba, bo potem w liceum uczniowie mają problemy
z trygonometrią, Będzie zadanie z "nietypowym" kątem, np. 40
o i już jest problem. Moim
zdaniem należałoby pokazać dwa sposoby: i trygonometrię i "ekierki", aby uczniowie mieli
wybór. Za moich czasów trygonometria była wprowadzana już w podstawówce.
Na rysunkach litera "x" oznacza mnożenie.
21 kwi 02:30
Buuu(korepetytor, 4 lata stażu: Widzisz, Gustiku, im młodsze pokolenie, tym mniej matematyki mają. Obecne podstawy programowe
nie wymagaja trygonometrii, więc tylko "ekierki" można wyznaczyc z programowego pitagorasa. Z
tąd tylko te 3−kąty.
PS.ostatnio nawet Talesa z gim wywalili.
PS2: 40% robi swoje, sorry za błedy + składnię
21 kwi 02:46