tożsamość
alina: jak sie sprawdza tożsamość? jak mam to zrobić:
| | 1 | |
tg2 α* cosα= |
| − cosα |
| | cosα | |
pomóżcie, bardzo prosze
20 kwi 20:36
luc.: musisz jedna stronę równania doprowadzić do drugiej

zacznij od lewej najlepiej

jak ci się
nie uda to przekształcaj też prawą stronę
20 kwi 20:37
luc.: aż dostaniesz z dwóch stron to samo o tak
20 kwi 20:38
luc.: rozpisz tangensa na początek poźniej z jedynkowego sinusa kwadrat
20 kwi 20:39
krystek: | | sin2x | | 1−cos2x | | 1 | |
L= |
| = |
| = |
| −cosx=P |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
20 kwi 20:40
alina: nie wiem jak to zrobić, pomożesz:(:(
20 kwi 20:40
alina: dzieki
20 kwi 20:40
luc.: poźniej skróc cosα i rozbij na dwa ułamki
1cosα i
cos2αcosα i po skrócenia masz
20 kwi 20:42