Czy tu delta wychodzi 44?
granatnik: −2x2−6+1
Czy z tego delta wychodzi 44?
Bo mam x1 i x2 wychodzą mongolskie liczby i ciężko zaznaczyć
20 kwi 20:32
Saizou : −2x2−6+1=−2x2−5
zatem Δ=0−40 delta ujemna brak miejsc zerowych
20 kwi 20:34
krystek: √44=√4*11=2√11
20 kwi 20:34
granatnik: cholera sorry przy 6 stoi x.Funkcja jest taka −2x2−6x+1 jeszcze raz przepraszam
20 kwi 20:35
krystek: a po co "cholera"?
20 kwi 20:36
picia: krystek dobrze pisze
20 kwi 20:36
asdf: −2x
2 − 6x + 1 = 0
Δ = 36 + 8
√Δ =
√44 = 2
√11
poskracaj jeszcze to i będziesz mieć wynik
20 kwi 20:41
granatnik: raczej tu się skrócić nie da−o ile mi wiadomo
20 kwi 20:43
picia: pamietaj zeby wycignac przed nawias a nie np z 6 skrocic.
20 kwi 20:44
picia: da sie. w licznikach wyciagnij 2 lub −2 przed nawias.
20 kwi 20:44
20 kwi 20:45
bc: −2x2−6+1 czy −2x2−6x+1 bo to zasadnicza różnica.
20 kwi 20:51
granatnik: ok dzięki za wszystko.Chciałem się tylko upewnić czy dobrze wyliczyłem delte
20 kwi 20:55
20 kwi 21:16