Dana jest funkcja - oblicz miejsce zerowe, wyznacz współrzędne wierzchołka parab
zagubiona: Prośba o sprawdzenie i pomoc: Dana jest funkcja − oblicz miejsce zerowe, wyznacz współrzędne
wierzchołka paraboli:
a) y=x
2−3x−10
a=1 b=−3 c=−10
Δ=(−3)
2−4*1*(−10)
Δ=9+40
Δ=49
√Δ=7
x
1=
3−72=
−42=−2
x
2=
3+72=
102=5
Wiadomo, że x
1 i x
2 to miejsca zerowe, czy w takim wypadku, muszę coś jeszcze dopisywać czy
gdyby byłoby to zadanie typu "Oblicz miejsce zerowe" byłoby już skończone?
p=
32=1
12
q=
−494=−12
14
(to samo pytanie co wyżej − czy ten zapis jest już wystarczającą odpowiedzią na polecenie?)
b) y=−x
2−3,5x
Jak się zabrać do tego?
Gdyby ktoś mógł mi w ramach pokazania ten przykład rozwiązać, byłabym wdzięczna (miejsce
zerowe, wierzchołki)
c) y=2x3+3
Tak jak wyżej.
Niestety gubię się, kiedy zmienia się ilość kolejnych składników równania (z ax
2+bx+c na
ax
2+bx lub ax
2 + c)

Z góry dziękuję.
20 kwi 20:20
picia: a) tak msc zerowe skonczone.
wspolrzedne wierzcholka mozesz zwpisac W(p;q)
b)x przed nawias
c)cos nie tak masz zapisane
20 kwi 20:29
krystek: Są to niezupełne równania , możesz tak jak poprzednie lub
b)−x(x+3,5)=0 x=0 lub x=−3,5
jeżeli masz ax2+bx to c=0
gdy ax2+c to b=0 i liczysz jak a)
20 kwi 20:29
zagubiona: w c 2x
2+3
przepraszam, mój błąd
20 kwi 20:30
picia: a wierzcholek zawsze liczysz tak samo. czasem tylko b=0 lub c=0
20 kwi 20:30
MQ: Ad a) Dobrze −− wyliczenie i wnioski.
Ad b) i c) jeżeli jakiegoś wsp. brakuje, to jest on równy 0.
w b) c=0
w c) b=0
20 kwi 20:30
picia: czy jesli jest 2x2 to kiedykolwiek wyjdzie ujemna?
20 kwi 20:31
picia: w c) brak msc zerowych
wierzcholek tak samo liczysz jak zawsze
20 kwi 20:33
zagubiona: nie, wszystko, co podnosimy do kwadratu jest zawsze dodatnie.
20 kwi 20:33
picia: niekoniecznie

a 0


wszystko co podnosimy do kwadratu nie bedzie ujemne.
20 kwi 20:39
zagubiona: Dobrze, zatem:
b) y=x
2−3,5x
a=−1 b=−3,5 c=0
Δ=(−3,5)
2−4*(−1)*0
Δ=12,25
√Δ=3,5
x
1=
3,5−3,5−2=0
x
2=
3,5+3,5−2=−3,5
p=
3,5−2=−1,75
q=
−3,5−4=0,875
W(−1,75;0,875)
i biorę się za c, a obecnie bardzo proszę o sprawdzenie powyższego, czy się gdzieś jak zwykle
nie zakręciłam.
Oczywiście dziękuję ja za wszystkie pomoce, naprawdę ratujecie mi życie i... zaczynam lubić tę
stronę jak i samą matematykę dzięki Wam
20 kwi 20:46
zagubiona: @picia,
No dobrze, zero pominęłam.
20 kwi 20:47
zagubiona: "dziękuję ja" = jeśli się nie zakręciłam w zadaniu, to przynajmniej w treści podziękowania
musiałam
20 kwi 20:47
picia: 
nie licz tak gdy sto razy szybciej bedzie wycignac x przed nawias.czyli:
x(x−3,5)=0
i iloczyn jest rowny zero gdy jeden z czynnikow jest rowny 0.
20 kwi 20:49
zagubiona: c) y= 2x
2+3
a=2 b+0 c=3
Δ=0
2−4*2*3
Δ=0−24
Δ=−24
Δ<0 − brak miejsc zerowych
p=
04=0
q=
248=3
W(0;3)
20 kwi 20:52
zagubiona: Zdecydowanie szybciej, ale póki zaczynam to w ten sposób "łapać" wolałabym znowu nie mieszać,
bo się zgubię
20 kwi 20:56
picia: dobrze. ale gdy nie bedzie trzeba wyznaczac wierzcholka to przyklady b i c bez delty.
y=x2 − 9 oblicz msc zerowe
20 kwi 20:56
picia: jesli chcesz cwiczyc Δ to licz przyklady gdzie masz a,b i c bo inaczej to nie ma sensu.
20 kwi 20:58
zagubiona: y=x2−9 − brak miejsc zerowych, b=0, czyli delta będzie mniejsza od zera.
20 kwi 21:00
picia: jestes tego pewna?
20 kwi 21:01
picia: to jest przyklad na to ze liczenie Δ w kazdym przypadku nie jest dobre.
rozloz wg wzoru skroconego mnozenia i znowu masz iloczyn.
20 kwi 21:03
asdf: wartość b nie określa czy delta jest mniejsza/większa od zera...
20 kwi 21:04
zagubiona: No tak...
W sumie faktycznie jeśli mamy dwa minusy znak się zmienia i wtedy będzie dodatnia.
a=1, b=0, c=−9
Δ=36
√Δ=6
x
1=
0−62=
−62=−3
x
2=
0+62=3
Czasami chciałabym... za szybko
20 kwi 21:05
asdf: picia, w każdym przypadku liczenie delty jest dobre. Jeżeli ktoś widzi wynik nie musi się
rozpisywać, a jak ktoś nie wyniku to niestety

delta czeka
20 kwi 21:06
picia: (x−3)*(x+3)=0 czy tak nie jest lepiej?
20 kwi 21:07
picia: asdf,nie zgadzam sie.po to sie najpierw uczy wyciagania przed nawias, wzorow skroconego
mnozenia zeby potem z nich korzystac.
20 kwi 21:08
zagubiona: Dobrze, faktycznie, może będzie to lepszy sposób, jeśli rzecz jasna z uporem maniaka nie zacznę
ponownie na siłę wyliczać delty
20 kwi 21:09
asdf: picia, masz prawo się nie zgadzać, ja mam też prawo mieć swoje zdanie

zrób taki przykład:
x
2 + 16 = 0
odp uzasadnij
20 kwi 21:11
krystek: asdf trochę pokory musisz jeszcze dużo sie nauczyć.
20 kwi 21:12
picia: juz pisalem.po pierwsze liczba podniesiona do kwadratu nigdy nie bedzie ujemna.po 2 bez
liczenia Δ<0 czyli brak msc zerowych.
ale np x2 + 16 >0 to ktos kto z takim uporem liczy delte stwierdzi ze brak rozwiazan. nie raz
sie z tym spotkalem.
20 kwi 21:15
asdf: krystek nie rozumiem Ciebie w ogóle. Piszesz tutaj o pokorze, a ja w żaden sposób się nie
wywyższam tylko piszę to co myślę. Żyjemy w kraju demokratycznym i każdy ma swoje zdanie.
Nigdzie nie napisałem jeszcze, żeby ktoś nie miał racji i w 100% jestem przekonany, że ja tak
naprawdę potrafię tyle co nic...
20 kwi 21:18