:)
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: Oblicz sumę odwrotności rozwiązań równania x2−2 √2x+1=0
19 kwi 23:52
Michał : | 1 | | 1 | |
| + |
| = ... sprowadzasz do wspólnego mianownika , powstaje ci kilka wzorów |
| x1 | | x2 | |
Viete'a ...
https://matematykaszkolna.pl/strona/1403.html z rownania kwadratowego liczysz x
1x
2 & x
1+x
2 i podstawiasz do tego
co Ci wyszło w pierwszym i masz zadanie
20 kwi 00:07
Michał : kilka znaczy dwa
20 kwi 00:08
radek: mozna chyba wyliczyc z delty x1 i x2 a potem ich odwrotnosci dodac do siebie i mamy sume
20 kwi 00:16
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: to jak z delty jak bedzie wyznaczone a b c
20 kwi 07:03
Bogdan:
Dzień dobry.
Polecenie dotyczące trójmianu kwadratowego: oblicz sumę odwrotności, a także inne,
np.: oblicz sumę kwadratów, oblicz sumę odwrotności kwadratów, oblicz sumę sześcianów,
realizuje się z zastosowaniem wzorów Viete'a: x
1 + x
2 = −
ba, x
1x
2 =
ca
jak radzi
Michał, nie wyznacza się jednak wartości x
1 i x
2 jak sugeruje
radek.
W tym zadaniu: a = 1, b = −2
√2, c = 1.
x
1 + x
2 = 2
√2, x
1x
2 = 1
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | | 2√2 | |
| + |
| = |
| = |
| = 2√2 |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | 1 | |
20 kwi 07:49
anmario:
No i warto dodać, że zanim zastosuje się wzory Viete'a trzeba się upewnić, że pierwiastki
w ogóle istnieją, czyli sprawdzić czy delta jest większa od zera.
Wszyscy założyli, że x nie jest objęty pierwiastkiem, że w równaniu wyraz drugi wynosi
2√2x a nie 2√2x A jak jest naprawdę może powiedzieć chyba kolega, który umieścił to
zadanie na forum.
20 kwi 07:59
Bogdan:
Tak jest
ammario, od sprawdzenia, czy istnieją pierwiastki trzeba zacząć,
witam z rana
20 kwi 08:02
anmario:
Witaj Basiu

Na wiele się jednak nie przydam, mogę zajrzeć tutaj tylko od czasu do
czasu. Szczerze Cię podziwiam w związku z Twoim zaangażowaniem i oczywiście wszystkich
innych, którzy rozwiązują te zadania, to bardzo czasochłonne. I przy okazji dodam, że
Jakub też mocno mi imponuje, rzecz jasna
20 kwi 08:11
anmario:
Chyba mam omamy wzrokowe, wydawało mi się, że to było podpisane Basia. Witaj i Ty,
Bogdanie
20 kwi 08:12