Prosze o pomoc!
Adzik: Dane są dwa nieskończone ciągi arytmetyczne 5, 9, 13,.... i 1, 6, 11, ... . W jaki sposób
wykazać że istnieje liczba wieksza od 2011 wystepująca w obu tych ciagach?
20 kwi 20:18
Basiek: an= a1+(n−1)r
ciąg pierwszy:
an=5+(n−1)*4> 2011 => n>.....
drugi:
an=1+(n−1)*5>2011=> n>....
20 kwi 20:22
Adzik: tak tez zrobiłam i wychodzi kolejno n>502,5 i n>403. nadal jednak nie widze w jaki sposób to
potwierdza ze liczba wieksza od 2011 wystepuje w obu tych ciagach:(
20 kwi 20:35
MQ: Tu chodzi zapewne o to, czy występuje w nich wspólna liczba większa od 2011
Czyli trzeba znaleźć takie pary k i m, że:
5+(k−1)*4=1+(m−1)*5
4k=(m−1)*5
Czyli szukamy dostatecznie dużej liczby podzielnej przez 4*5
Takich liczb jest mnóstwo −− dostatecznie dużych, żeby k i m były wystarczająco duże.
20 kwi 20:41
Adzik: dzieki wielkie
20 kwi 20:42
Basiek: Fakt, niedoprecyzowane i....

Brakuje mi tu słowa "jednocześnie".
20 kwi 20:43