UKŁAD RÓWNAŃ
lucassky: PROSZĘ O ROZWIĄZANIE TEGO UKŁADU RÓWNAŃ:
y=
x+1x−3
y=
12x−
12
Wyszły mi złe wyniki chce wiedzieć czy ja mam błąd czy w odpowiedziach jest
20 kwi 20:15
20 kwi 20:16
lucassky: y=−1/2x+1/2
20 kwi 20:16
lucassky: y=−1/2x−1/2 TAK
20 kwi 20:17
lucassky: y=
x+1x−3
y=−
12x−
12
TAK TO WYGLĄDA POPRAWNIE
20 kwi 20:18
picia: jak zaczales?
20 kwi 20:19
20 kwi 20:20
lucassky: przyrównałem przez y i pomnażyłem razy x−3
20 kwi 20:20
lucassky: dalej kwadratowa wyszła delta i wyszło mi −1 i −5 a powinno byc 1 i −1
20 kwi 20:21
MQ: I tyle wychodzi: 1 i −1
20 kwi 20:22
lucassky: z tego co MQ podał to to samo wychodzi mi
20 kwi 20:22
picia: po pierwsze to dziedzina ze x≠3.
wymnoż przez 2(x−3) pozbedziesz sie ulamkow.
20 kwi 20:22
lucassky: pierwiastek z delty 4?
20 kwi 20:22
lucassky: tak zrobiłem jaka macie ostateczna postac x2+6x+5=0?
20 kwi 20:23
lucassky: znalazłem blad przepisywałem x−3 a nagle miałem x+3 sorryyy!
20 kwi 20:25
MQ: Nie ma potrzeby wymnażać, po przeniesieniu minusa na lewo dostajesz:
Liczniki są równe, więc L=P gdy liczniki będą równe 0 lub gdy mianowniki będą równe.
z 1. dostajesz od razu −1
z 2 dostajesz 1
Trzeba tylko pamiętać o warunku x≠3, ale tu nie ma problemu.
20 kwi 20:25
lucassky: wychodzi z tego x
2=1

kurde to jest to jeden bład w znaku i wszystko szlak trafia
20 kwi 20:29