pomocy
Mateusz 35@: Sprawdź czy podane proste 2x−y−4=0 i x+2y−12=0 są równoległe czy prostopadłe.
20 kwi 19:54
Basiek: wyznacz z pierwszego i drugiego y=....... y=......
porównaj współczynniki a

, jeśli a
1*a
2=−1 −> proste prostopadłe
jeśli a
1=a
2 −> równoległe
20 kwi 19:56
Saizou : 2x−y−4=0→y=2x−4
2a=−1
zatem proste są prostopadłe
20 kwi 19:56
Mateusz 35@: nic nie rozumie z tych obliczeń
20 kwi 20:19
Mateusz 35@: tak mało tych obliczeń ze nie rozumie tego
20 kwi 20:22
20 kwi 20:24
Mateusz 35@: nie szkoda bo mam to odac na semestr
20 kwi 20:39
Basiek: Wygląda to mniej więcej tak <tu analogia>:
Przychodzi dziecko do szkoły, nauczyło się liczb od 0−10. Na tym opiera się cała jego wiedza z
matematyki. Nauczycielka rozwiązuje równanie 10
√2:3−5*2=.... Dziecko nie rozumie. I nie
zrozumie, póki nie pozna podstaw. A rzecz jest prosta. Do ogarnięcia w 10 min., no 5
20 kwi 20:41
Mila: Mateusz masz podane równania prostych w postaci ogólnej.
Ax+By+C=0 i A'x+B'y+C'=0
Są równoległe gdy :A*B'−B*A'=0 (mnożenie na krzyż)
czyli : 2*2−(−1)*1=4+1 =5 nie są równoległe.
są prostopadłe, gdy A*A'+B*B'=0
czyli 2*1+2*(−1)=0 zatem są prostopadłe.
II sposób podała Ci Basiek− badasz współczynniki kierunkowe.
20 kwi 23:14