pomocy :(
Mateusz 35@: Napisz równanie symetralnej odcinka AB, jeżeli A=(2, 4), B=(4, −2)
20 kwi 19:40
MQ: Symetralna to zbiór punktów równoodległych od A i B:
(x−2)2+(y−4)2=(x−4)2+(y+2)2
20 kwi 19:42
Mateusz 35@: ale nie umie tego liczyc

chodze zaocznie aby miec tylko papier bo musze ale na matematyke
jestem juz za stary
20 kwi 19:46
Mateusz 35@: ale jak to liczyć i co z czym się je

20 kwi 19:51
Basiek: @MQ− pytanko mogę mieć? Podoba mi się ten sposób, szybki się wydaje. Na oko widzę, że zmienne
x
2, y
2 się zredukują, zostaną zmienne x i y, trzeba z tego wyznaczyć y=.... ?
@Mateusz, zerknij tu:
http://www.matematyka.pl/103226.htm
Przykład niemal identyczny, bo to bardzo standardowe zadanko, tylko
inne punkty
20 kwi 19:51
MQ: Rozpisujesz:
x2−4x+4+y2−8y+16=x2−8x+16+y2+4y+4
−4x−8y=−8x+4y
−12y=−4x
y=13x
20 kwi 19:57
Basiek: Czyli tak jak podejrzewałam. Dzięki.

Naprawdę fajny sposób !

Ale pierwszy raz go widzę na
oczy.
@Mateusz− raczej używa się tego, co zamieściłam w linku. Dość łopatologiczne, ale ważne, że cel
osiągnięty.
20 kwi 19:59
MQ: @Basiek tak, redukują się i wychodzi równanie prostej.
Jak widać powyżej.
20 kwi 20:00
20 kwi 20:13
Mateusz 35@: fajnie się nabijacie ze mnie ale po mimo to was rozumie ale jak bym był młody i mi to wchodziło
do głowy to coś bym z tej matematyki rozumiał ale już tak nie jest niestety
20 kwi 20:19
Basiek: @Mateusz, nikt, naprawdę się z Ciebie nie nabija

Umiesz już zrobić to zadanko?
20 kwi 20:20
Mila: Mateusz − zanacz punkty w układzie współrzędnych.
środek odcinka,
| | 2+4 | | 4+(−2) | |
S=( |
| , |
| )=(3,1) |
| | 2 | | 2 | |
prosta AB
y=ax+b to wzór prostej, szukamy a i b
4=2a+b
−2=4a+b
odejmuję srtonami
6=−2a
a=−3
podstawiam do 4=2a+b i otrzymuję :
4=2*(−3)+b
4= −6 + b
b=10
y=−3x+10
prosta do niej prostopadła i przechodząca przez S=(3,1)
| | 1 | | 1 | |
y= |
| x+b podstawiam |
| *3+b =1 |
| | 3 | | 3 | |
Może to spróbujesz dokończyć.
Basiek sprawdzisz, czy nie zrobiłam błędu w rachunkach?
20 kwi 22:43
Basiek: Wszystko jest
20 kwi 23:02
Mila: 
Basiek

Mateusz , licz.
20 kwi 23:04
Gustlik: Mila,
Mateusz
Mila, nie trzeba układu równań, bo nie jest potrzebna cała prosta, wystarczy obliczyć
współrzędne wektora AB
→ i z niego współczynnik kierunkowy:
A=(2, 4)
B=(4, −2)
AB
→=[4−2, −2−4]=[2, −6]
| | 1 | |
wsp. kier. symetralnej: a= |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
y= |
| x+b, teraz podstawić współrzędne środka i obliczyć b. |
| | 3 | |
Dużo krócej.
Układ równań to jedna z najdłuższych metod znajdowania prostej przechodzącej przez dwa punkty.
Najłatwiej się to robi z wektorów.
21 kwi 00:58
gary: x2−4x+4+y2−8y+16 = x2−8x+16+y2+4y+4
−4x−8y=−8x+4y y na lewo x na prawo i .....
−12y = −4x podziel przez 12, nie wiem jak tu ułamki wstawiać
żebym ja miał takie problemy
21 kwi 01:08
Mateusz 35@: Dziękuje bo teraz już coś rozumie z tego bardzo dziękuje za wytłumaczenie i pozdrawiam
serdecznie
21 kwi 09:08
Mila: Gustlik, wiem, ale założyłam, że Mateusz nie zna wektorów.
Pozdrawiam
21 kwi 16:00
Mila: Mila do
Gustlik, warto by poprosić Jakuba, aby uzupełnił pisanie wektorów.Często rezygnuję
z rozwiązania za pomocą wektorów, bo źle się pisze. ?
21 kwi 16:04
Gustlik: Mila, ja wektory zapisuję jako AB "do potęgi" → i wychodzi AB
→. Innego wyjścia nie ma.
Ale myślę, że warto byłoby Jakubowi zaproponować wprowadzenie zapisu wektorów.
Co do
Mateusza i nie tylko jego, ja celowo podaję rozwiązanie za pomocą wektorów, bo jest
szybciej, ale chodzi mi o to, że uczeń jak zobaczy hasło "wektor" kliknął na stronkę z
wektorami albo zapytał kogoś, skąd to się wzięło, i się ich nauczył, bo one są proste jak
konstrukcja młotka, a nie znając ich mamy murzyńskie metody "dookoła świata" w zadaniach, nie
obrażając Murzynów, bo oni chyba prościej liczą. Przez takie murzyńskie metody dookoła świata
potem 21% uczniów oblewa maturę z matmy, jak rok temu. Pozdrawiam
21 kwi 22:21