Rozwiąż równanie
Patii: 2x − 2x+2+2x−1=19√2
Jak rozwiązać to równanie ?
po wyciągnięciu 2x przed nawias nie wiem co zrobić. Pomożecie ?
zrobiłam to z logarytmem, no ale nie wiem czy to był dobry pomysł..
20 kwi 19:31
nikon: to napisz coś to sprawdzimy
20 kwi 19:36
ICSP: powiedzmy że sprzeczne
20 kwi 19:37
nikon: wyciągniesz 2x przed nawias i potem z def log oblicz x
20 kwi 19:39
ICSP: nikon to proszę zastosuj tu definicję logarytmu

Chętnie to zobaczę
20 kwi 19:40
Patii: 2
x *(1−2=0,5)=19√2
2
x * (−2,5)=19√2 | /(−2,5)
2
x =7,6√2
x=log
2 7,6√2
? nie wiem
20 kwi 19:43
Patii: ups w pierwszym zamiast pierwszego = jest + no
i w 3 w mianowniku zapomniałam zamknąć nawias sorki.
20 kwi 19:45
nikon: no właśnie tak to widzę; chyba że się pomyliłaś w treści zad
20 kwi 19:45
Patii: nie na pewno jest tak w zadaniu,
a to nie jest tak jakoś dziwnie ?
20 kwi 19:46
nikon: chociaż zgubiłaś chyba minus i wtedy nie możesz logarytmowac
20 kwi 19:47
Patii: jejku. czyli jest : 2x =(−7,6√2)
to co tu można zrobić ?
20 kwi 19:49
Patii: 2x =7,6√2
20 kwi 19:50
Patii: kurcze (nie ogarniam zapisów) 2x =(−7,6√2)
faktycznie ICSP miał racje , sprzeczne.
20 kwi 19:52
ICSP: "powiedzmy" że sprzeczne
20 kwi 19:53
Patii: dlaczego "powiedzmy" ?
20 kwi 20:01
Patii: dziękuje za pomoc
20 kwi 20:05
ICSP: Dało by radę znaleźć pierwiastek ale na pewno nie jest to na poziomie liceum więc nie masz się
o co martwić. Dla ciebie równanie nie posiada rozwiązania.
20 kwi 20:06