funkcja
Klaudi: Funkcja f: {−3,−2,−1,0,1,2,3} → R każdemu argumentowi przyporządkowuje jego wartość bezwzględną
powiększoną o trzy. Podaj wzór funkcji f i naszkicuj jej wykres.
20 kwi 18:54
Saizou : po prostu zrób tabelkę i oblicz np.
x=−3⇒y=I−3I+3=3+3=6
x=−2⇒y=I−2I+3=2+3=5
i tak dalej
a wykresem są punkty
20 kwi 19:03
Basiek: a ja proponuję od razu
y=|x|+3 <− wzór

A teraz narysować... cóż, widzimy, że funkcja ta jest funkcją (przyjmę jakąś uproszczoną nazwę)
punktową

Czyli ma jakieś tam wartości tylko dla takich x−ów

Ja narysowałabym sobie lekko
funkcję |x|+3 (moduł podniesiony o 3 jednostki), no i pozaznaczała na nim punkty
20 kwi 19:11
Saizou : ale czy warto na te parę argumentów podstawiać do wzoru? W końcu to tylko 7 argumentów
20 kwi 19:13
nikon: skoro ten wzór i tak musisz napisac, to warto
20 kwi 19:15
Basiek: Eeeee, ale ja tu nigdzie o żadnym podstawianiu do wzoru nie pisałam nic. Nic takiego nie
przewidywałam.

(?)
20 kwi 19:16
Eta:
20 kwi 19:19
Eta:
Mnie chciało się nawet rysować
20 kwi 19:21
Basiek: 
I to jak ładnie. Też się nauczę.... "po maturze"
20 kwi 19:21