z gory dziekuje za pomoc
Daniel: ZADANIE DLA EXPERTA
Licze ze osoba ktora jest w stanie rozwiazac to zadanie jest w stanie rowniez mi je
wytlumaczyc.
Punkty będące srodkami okręgów stycznych zewnętrznie do okręgu o równaniu x2+y2=4 i
jedoczesnie do osi OX tworzą pewien zbiór. Wyznacz ten zbior i narysuj go w ukladzie
wspolrzednych.
jedyne co umiem z tego zadania to wyznaczyc srodek i promien okregu o rownaniu x2+y2=4
S=(0,0)
r=2
20 kwi 18:11
Daniel: brak expertow

CÓŻ widze ze matematyka pisz upada

.. jestem skazany na samodzielną
męczarnie
20 kwi 18:37
kacper: Nic nie upada, tylko jest piątek popoludnie
20 kwi 18:37
Krzysiek: odległość od okręgu musi być równa odległości od prostej OX ,
spróbuj Sam napisać to równanie
20 kwi 18:44
Daniel: wiem wiem, juz zrobilem, troche wymęczyłem ale nic mi sie nie stało .. sorka nie wiedziałem ze
dzis piątek
20 kwi 18:57
kacper: Nic nie szkodzi. Każdy czasem zapomina jakie dziś dzień
20 kwi 19:21
Eta:
Byle przeżyć
9 maja ( dzień ......... zwycięstwa
20 kwi 19:23
MQ: Swoją drogą ciekawe rozwiązanie wychodzi:
|y0|=x02−25
20 kwi 19:32
Krzysiek: MQ , mi tam inne rozwiązanie wyszło
20 kwi 19:56
MQ: Jakie?
20 kwi 20:02
Krzysiek: |y|=1/4 x2 −1
20 kwi 20:03
Skipper:

... i to samo pod osią
Jeśli współrzędne środków oznaczysz x
s, y
s to ich odległość od środka danego okręgu
będzie wynosiła
√xs2+ys2 i będzie jednocześnie równa 2+Iy
sI
W rozwiązaniu otrzymasz parabolki
| | xs2 | |
ys= |
| −1 i odbicie ... oczywiście wszystko to w przedziałach (−∞, −2> i <2, ∞) |
| | 4 | |
20 kwi 20:05
MQ: Aaa, możliwe! Wziąłem okrąg o innym promieniu.
Niemniej sama postać rozwiązania jest ta sama i całkiem ciekawa −− zwłaszcza jak ją się
narysuje.
20 kwi 20:06