Obrót trójkąta
Łukasz: Trójkąt o bokach długości równej 9 i 12 oraz kącie między tymi bokami o mierze 120 obraca się
dookoła najdłuższego boku. Oblicz pole przekroju osiowego i objętość powstałej bryły.
Policzyłem już wszytsko tylko zostało mi pole mam R dlugosci boków pole całego i długość C
(przekątna AB jak z tego wyliczyć objętość? znaczy się skąd wziąć h?
20 kwi 18:07
Łukasz:

POLE CAŁEGO 54
√3
R= 18
√111/37
C=3
√37
Jak policzyć mając te dane objętość bryły?
20 kwi 18:10
lucassky: proszę tylko o podpowiedz z pitagorasa chyba nie mam liczyc ? bo R jak podniose do kwadratu to
nieciekawe wyniki wychodza
20 kwi 18:18
lucassky: help please
20 kwi 18:29
lucassky: jest może wzór na pole takiej figury bo wtedy H to byłoby c
20 kwi 18:38
lucassky: ?
20 kwi 19:11
Aga1.:

c=H
1+H
2
c wyliczysz z twierdzenia cosinusów
c
2=12
2+9
2−2*12*9*cos120
0
r wyliczysz ze wzoru na pole trójkąta
r=h trójkąta
Pole przekroju to 2*pole trójkąta o bokach 12,9,c
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
V= |
| πr2*H1+ |
| πr2*H2= |
| πr2(H1+H2)= |
| πr2*c |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
20 kwi 19:55
lucassky: chodziło mi tylko o obiętość czyli moge te wysokosci po prostu dodać i objętość całego to
będzie
1/3πr2*c?
20 kwi 20:07
lucassky: wyszło dziękuje
20 kwi 20:11