prosze o sprawdzenie
blogther: prosze o sprawdzenie
Prostokąt o bokach długości a, b jest podobny do prostokąta o bokach długości a+5, b+5. Wykaż,
że te prostokąty są kwadratami.
moja propozycja rozwiazanie
załozneia a , b > 0
podobienstwo długosci odcikow
a+5a = k =
b+5b
podobienstwo powierzchni pol
k
2 =
(a+5)(b+5)ab
i poronuje teraz
| | (a+5)(b+5) | |
b+5b = √ |
| podnosze do kwadratu i od razu zapisze z uporzadkownej |
| | ab | |
kolejnosci
b(b+5)(5a − 5b) = 0
b = 0, b = − 5 sprzecznosci a = b
w odpowiedzi jest cos takiego
http://operon.internetdsl.pl/arkusze_pm_2011/26_34523842309462364823475634534053/MATEMATYKA/matematyka_kryt_ocen_zak_roz.pdf
mam rozumiec ze ja tez musze pliczyc to dwarazy dla
| | (a+5)(b+5) | |
i dla a+5a = √ |
| tak i wszystko bedzie dobrze ? |
| | ab | |
20 kwi 17:56
blogther: pomoze ktos?
20 kwi 19:05
nikon: tak, musisz zrobic dwa przypadki, bo nie jest powiedziane które boki mają byc proporcjonalne.
czyli może byc a,b do a+5,b+5 oraz a, b do b+5 i a+5
20 kwi 19:14
blogther: okey dzieki
20 kwi 19:44
MQ: Niekoniecznie, bo bez straty dla ogólności możemy założyć, że a≥b i wtedy a+5≥b+5, stąd
wystarczy badać proporcje a/b=(a+5)/(b+5)
20 kwi 19:49
Basiek: Nie no, dlaczego możemy tak założyć? Zresztą, klucz jednoznacznie mówi, że bez drugiego
wariantu to lipa
20 kwi 19:54