Podstawą ostrosłupa jest kwadrat. Wysokość ostrosłupa jest równa 12 cm, a jej spodek jest
jednym z wierzchołków podstawy. Wiedząc, że V = 324, oblicz:
a) Pc
b) długość najdłuższej krawędzi bocznej.
podpunkt b zrobiłem, z pierwszym podpunktem coś mam problemy
Nie wiem jak wyznaczyć wysokość
−−−−−−−−−−−−−−−−−
324 = 4 * a2
a = 9
| 1 | ||
Pc = 81 + 2*(9*12) * | + 2* COŚ | |
| 2 |
| 15*9*sinα | ||
P = | ||
| 2 |
| 24 + 3√34 | ||
p = | ||
| 2 |
Wzoru herona też nie miałem, ale wydaje mi się
łatwiejszy, dzięki za pomoc.