całka
tomasz: Całka − pilne
jak policzyć taką całkę?
∫2xex * ex
proszę o pomoc
20 kwi 17:37
Krzysiek: ex *ex =e2x
2 możesz przed całkę wyciągnąć
przez części:
u=x
v' =e2x
20 kwi 17:39
f: = ∫2xe2x dx
a całkę
∫xex dx
liczymy przez części
20 kwi 17:40
f: znów zapomniałem odświeżyć przed wysłaniem
20 kwi 17:41
tomasz: fakt przez części, dzięki!
20 kwi 17:41
tomasz: czyli to będzie miało postać:
20 kwi 17:45
f: tak
20 kwi 17:51
tomasz: ogółem tu chodzi o równanie :
y' − y = 2xex
doszedłem do momentu, że y0 = Cex
a ys = C(x)ex
czyli ys' = C'(x)ex + C(x)ex
czyli C'(x)ex = 2xex
i dalej mam problem, bo doradziliście jak zrobić całkę, ale wynik nie wychodzi jak w
rozwiązaniu..
rozwiązaniem ma być y = (C + x2)ex
mógłby ktoś to zobaczyć bo się gubię a muszę to ogarnąć?
20 kwi 17:59
Krzysiek: C'(x)ex =2xe2
dzielisz przez ex
i masz: C'(x) =2x
więc C(x) =x2
20 kwi 18:04
tomasz: aż mnie krew zalewa że takie banalne błędy robię... zamiast obustronnie dzielić, mnożyłem

co
ja robię na studiach
20 kwi 18:06