Jak ustalić dziedzinę funkcji trygonometrycznej?
klaudia:): ustal dziedzinę:
a) y=cosx*tgx
b) y=tgx*ctgx
P.S. Chodzi mi konkretnie o to, skąd się bierze ta dziedzina? Bo w przykładzie a) jest
D=R/{kπ/2} ∧ k∊C
20 kwi 17:11
Ajtek:
No to rozpatrzmy:
y=cosx*tgx
| | π | |
wiemy że tgx nie jest określony dla kąta |
| , natomiast okres wynosi kπ gdzie k∊C, stąd |
| | 2 | |
wynika dziedzina:
20 kwi 17:16
klaudia:): a czemu sczytuje się z tgx, a nie cosx?
cosx*tg*=sinx, można inaczej napisać dziedzinę?
20 kwi 17:22
Basia:
nie można;
cosx*tgx = sinx ⇔ gdy tangens jest określony ⇔ x∊R\{(2k+1)*π2}
tg(0*π2); tg(2*π2) itd. jako żywo istnieją (i są = 0)
odpowiedź R\{k*π2} dotyczy punktu (b)
20 kwi 17:26
Ajtek:
| | sinx | |
Ponieważ tgx= |
| , a mianownik nie może być równy 0, zatem cosx≠0. Stąd wynika |
| | cosx | |
dzidzina tgx.
20 kwi 17:27
klaudia:): Oki. Już rozumię

Dziękuję wam
20 kwi 17:34