..
asdf: Długość trzech krawędzi prostopadłościanu poprowadzonych z jednego wierzchołka są różnymi
liczbami naturalnymi. Jeśli te długości uporządkujemy rosnąco, to utworzą one ciąg
geometryczny. Objętość prostopadłościanu jest równa 8. Wykaż, że tylko jedna długość krawędzi
jest liczbą pierwszą.
a,b,c ∊ N
a<b<c
b2 = a c
8 = a b c
8 = b3
b = 2
4 = ac
z założenia:
a<2<c
a<2
c >2
Jedyną liczbą pierwszą jest dwójka: b.
Udowodniłem?
20 kwi 16:57
asdf:
20 kwi 17:09
f: a∊ℕ , 0 < a < 2 ⇒ a = 1, c = 4
20 kwi 17:10
Ajtek: Jest ok.
Można jeszcze napisać:
ac=4 ⇒ a=1, c=4
20 kwi 17:10
asdf: ok dzięki
20 kwi 17:12