trapez
Madzia: jeżeli w trapezie mamy podana tylko wysokość to w jaki sposób obliczyć jego boki?
19 kwi 23:26
anmario:

nie da rady, jak widzisz na rysunku, jedna wysokość H może być wysokością nieskończenie
wielu różnych trapezów.
19 kwi 23:30
radek: gdyby ten trapez byl kwadratem to by sie dalo
19 kwi 23:32
Madzia: a jeżeli mamy w ten trapez wpisan okrąg i podaną jedynie wysokość?
19 kwi 23:33
anmario:
Gdyby były podane wszystkie boki to wcale nie trzeba nic liczyć, nie? Gdyby
19 kwi 23:33
Madzia: hehe radek byłoby zbyt prosto
19 kwi 23:33
anmario:
A to już insza inszość Madziu
19 kwi 23:33
Madzia: czyli?
19 kwi 23:34
anmario:
Ale i tutaj jest nieskończenie wiele rozwiązań. Ujawnij jeszcze coś
19 kwi 23:36
radek: ee raczej sie nie da− co tu cudowac
19 kwi 23:36
Madzia: niestety nie wiem nic więcej:(
19 kwi 23:36
Madzia: chlopcy a potraficie takie zadanko? : W rownolegloboku o obodzie 40 cm przekatne sa
dwusiecznymi katow, a ich długosci maja sie do siebie jak 3:4. Oblicz długości
przekątnych tego rownolegloboku.
19 kwi 23:38
anmario:
No to napisz "brak dostatecznej ilości danych" w odpowiedzi do tego zadania
19 kwi 23:38
anmario:
Ja potrafię. Ale to chyba nie do mnie ten apel
19 kwi 23:39
Madzia: no okej mam nadzieje, ze nie bedzie z tego kosssy
19 kwi 23:39
radek: potrafie ale nie o tej godzinie
19 kwi 23:39
Madzia: do Ciebie również
19 kwi 23:39
Madzia: prosze
19 kwi 23:40
Madzia: no i chyba uciekli koledzy...
19 kwi 23:43
radek: w przecieciu przekatnych bedzie kat prosty cos czuje
19 kwi 23:43
radek: i cos z trojkatem bym pokombinowal
19 kwi 23:44
radek: ogolnie to te przekatne mozna zapisac ich dlugosci jako 3x i 4x
19 kwi 23:44
Madzia: własnie nie potrafię z obwodu wyliczyc dł. bokow
19 kwi 23:44
radek: ja sie poddaje
19 kwi 23:47
Madzia: kurcze...
19 kwi 23:49
Madzia: no coż dzięki za starania
19 kwi 23:50
Basia:
Jeżeli przekątne równoległoboku są też dwusiecznymi to muszą być prostopadłe.
19 kwi 23:51
Madzia: czyli co to wnosi do zadania?
19 kwi 23:52
anmario:
Ano twierdzenie Pitagorasa wnosi Madziu jeżeli tak jest rzeczywiście, czyli jeżeli są
prostopadłe. A skoro Basia tak twierdzi to są. Reszta zadania jest w związku z tym dość
prosta, poćwicz swoje możliwości.
19 kwi 23:56
Madzia: hmm moje możliwości matematyczne są niewielkie. Bez dł boków nie potrafię wyliczyć tego
wszystkiego z pitagorasa..
19 kwi 23:58
Basia:

kąt BAD = kąt BCD = α
kąt ABC = kąt ADC = 180−α
kąt BAO =
α2
kąt ABO =
180−α2 = 90 −
α2
kąt BAO + kąt AOB + kąt ABO = 180
α2 + kąt AOB + 90 −
α2 = 180
kąt AOB = 90
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
AB = CD = a
BC = AD = b
2a + 2b = 40
a+b=20
−−−−−−−−−−−−−−−
BD = 3x
AC = 4x
tr. AOB i tr.AOD są przystające bo:
AO = AO
BO = DO
kąt AOB = kąt AOD = 90
czyli:
AB = AD
a=b
Ob =4a = 40
a=10
czworokąt jest rombem
20 kwi 00:01
Basia: obeszło się bez Pitagorasa
20 kwi 00:02
Madzia: basiu dziękuje Ci bardzo

i reszcie również za wielką pomoc
20 kwi 00:02
Basia: Tylko po co komu ta informacja o stosunku długości przekątnych ?
Jesteś pewna Madziu, że dobrze przepisałaś treść zadania ?
20 kwi 00:04
Basia: A już wiem po co. Należy je obliczyć. I tu bez Pitagorasa już się nie obejdzie.
20 kwi 00:05
Madzia: Tak na pewno dobrze, w odpowiedziach mam, że powinno wyjść 12 i 16 cm.
20 kwi 00:07
Basia: A wiesz już jak policzyć długości tych przekątnych ?
20 kwi 00:08
Madzia: nie
20 kwi 00:09
Basia:
AC = 4x
BD = 3x
AO = 4x2 = 2x
BO = 3x2
z tw.Pitagorasa
AB2 = AO2 + BO2
102 = 4x2 + 9x24 /*4
400 = 16x2 + 9x2
400 = 25x2
x2 = 40025 = 16
x = 4
AC = 4x = 16
BD = 3x = 12
20 kwi 00:10
Madzia: dziękuje bardzo Basiu już wszystko jasne

tylko jedno pytanko, w tym zadaniu chyba te
wszystkie obliczenia nie sa aż tak istotne? mozna czesc pominac?
20 kwi 00:14
Madzia: ok już łapię. Pozdrówka
20 kwi 00:20
Basia: nie można; wszystko po kolei musi być wykazane
1. przekatne przecinają się pod katem prostym ⇒
2. tr.AOB i tr.AOD są przystające
dopiero po wykazaniu tego masz prawo napisać: AB=AD = a
Ob=4a=40
i dokończyć obliczenia
20 kwi 00:21
Madzia: dziękuje Basiu

20 kwi 00:22