Funkcja kwadratowa
Jurek: Zbadaj ilość rozwiązań w zależności od parametru m.
(m−1)x2 + mx + 1 = 0
20 kwi 16:24
ICSP: liczba rozwiązań równania kwadratowego zależy od Δ.
Pamiętaj tylko o tym że delty używamy tylko gdy a ≠ 0
20 kwi 16:25
asdf: Δ = 0 to 1 rozw.
Δ > 0 to 2 rozw.
Δ < 0 to brak rozw.
20 kwi 16:27
krystek: @asdf i a≠0
agdy m=1?
20 kwi 16:29
asdf: a nom, zapomnialem dodac
jezeli m = 1 to nie jest to f kw.
20 kwi 16:30
Jurek: Wszystko cacy, ja to rozumiem, ale patrzcie
Δ= m2 − 4m + 4
dla 2 pierwiastów.
Δ=16−16 = 0 i co teraz?
20 kwi 16:31
ICSP: ech

m
2 − 4m + 4 = (m−2)
2 ≥ 0 dla każdego m
więc :
jedno rozwiązanie dla m = 1 oraz m = 2
dwa rozwiazania dla m ∊ R\{1;2}
20 kwi 16:33
Jurek: a zera rozwiązań brak, bo delta =0 ?
20 kwi 16:34
krystek: @asdf ale jest jedno rozwiązanie!
20 kwi 16:34
Jurek: okej, a takie równanie:
mx2 + (m+1)x + 1 = 0
dla 2 roz.
Δ=m2 + 2m + 1 − 4m
m2 − 2m + 1 > 0
Δ = 4 −4 = 0
x0 = 1
dla 2 pier m ∊ R \ {1,0} ?
20 kwi 16:36
asdf: wiem, że jest jedno, bo wtedy to jest f. liniowa (y = x + 1), która przecina oś OX w jednym
miejscu. Pasuje? Tylko pewnie zawsze znajdziesz jakieś "ale" i przestawisz to w taki sposób,
że nie będe mieć racji...
20 kwi 16:37
krystek: @Jurek
Brak rozwiązań gdy Δ<0 ponieważ Δ=(m−2)2 więc nigdy, czyli nie ma takich wartości m aby była
ujemna.
20 kwi 16:39
Jurek: okej, a przykład, który dałem wyżej jest dobrze ?
20 kwi 16:41
krystek: Przepraszam @asdf, jeżeli tak przyjmujesz uwagi .
20 kwi 16:41
Basia:
asdf nie rozbestwiaj się; teraz nie masz racji
zawsze ( jeżeli a zależy od parametru) bada się ten przypadek gdy a=0
20 kwi 16:42
Jurek: Czy możecie mi sprawdzić ten przykład, co rozwiązałem go wyżej? dziękuję
20 kwi 16:43
krystek: Tak! Δ=(m−1)2 można tak
20 kwi 16:44
Basia:
jeżeli pytanie brzmiało "kiedy .......... ma 2 pierwiastki" to jest dobrze
20 kwi 16:45
Jurek: I jeszcze (m+2)x
2 + m + 3 = 0 moglibyście rozwiązać w zależności od parametru m? Rozwiązałem
i nie wiem czy mam dobrze, chciałbym sprawdzić wyniki
20 kwi 16:46
krystek: Podaj sprawdzimy!
20 kwi 16:47
Jurek: poprawka: (m+2x2 + mx + 3 = 0
20 kwi 16:47
krystek: zgubiłeś x
20 kwi 16:47
Jurek: No to zrobiłem tak:
Δ = m2 − 12m − 24
dla 2 pier.
Δ=144 + 96 = 240
x1 = 12 + √240 / 2 x2 = 12−√240/2
to m∊ (−nieskończoności ; 12−√240/2) U (12+√240/2)
1 pier. dla m = 12−√240/2 i m=12+√240/2
0 roz. dla m (12−√240/2 ; 12+√240/2)
20 kwi 16:50
Jurek: i jezcze jeden pier dla =−2
20 kwi 16:50
krystek: √240=√16*15=.. ładniej wygląda.
a≠0⇒ m≠−2 zapomniałeś
20 kwi 16:53
Jurek: nie, nie, nie, bo ten przykład wygląda tak: (m+2)x2 + mx + 3 = 0
20 kwi 16:54
Basia:
(m+2)x
2+mx+3=0
1.
m+2 = 0 ⇔ m= −2
−2x+3=0
x =
32
dla m= −2 mamy
jedno rozwiązanie
2.
m≠ − 2
Δ = m
2 − 4(m+2)*3 = m
2 − 12m −24
m
2 − 12m − 24 = 0
Δ
m = 12
2 + 4*24 = 12*12 + 4*12*2 = 12*4*(3+2) = 12*4*5 = 16*15
√Δm = 4
√15
| | 12−4√15 | | 4(3−√15) | |
m1 = |
| = |
| = 2(3−√15) |
| | 2 | | 2 | |
m
2 = 2(3+
√15)
m ∊ (2(3−
√15); 2(3+
√15)) ⇒
0 rozwiązań
m = −2; m=2(3−
√15); m=2(3+
√15) ⇒
1 rozwiązanie
m∊(−
∞; 2(3−
√15))∪(2(3+
√15);+
∞) ⇒
2 rozwiązania
20 kwi 17:00
Jurek: czyli zrobiłem dobrze
20 kwi 17:02
Jurek: Ale mnie jeszcze jeden przykład ciekawi, a mianowicie (m−1)x2 + (m−1)x + 1 = 0 Moglibyście
rrozwiązać?
20 kwi 17:03
Basia:
prawie; nie widzę w Twoim rozwiązaniu m= −2 ⇒ 1 rozwiązanie
20 kwi 17:07
Basia:
(m−1)x2 + (m−1)x + 1 = 0
1.
m=1
mamy wtedy
0*x2+0*x+1=0
1=0
sprzeczność czyli dla m=1 nie ma rozwiązania
2.
m≠1
Δ=(m−1)2 − 4(m−1)*1 = (m−1)(m−1−4) = (m−1)(m−5)
odp.
m ∊ <1; 5) ⇒ nie ma rozwiązania
m = 5 ⇒ jest jedno rozwiązanie
m∊(−∞;1)∪(5;+∞) ⇒ są dwa rozwiązania
20 kwi 17:12
Jurek: Okej, dziękuję
20 kwi 17:23
Jurek: (m+2)x2+mx+3=0
jeszcze nawrócę do tego przykładu. czy dla 2 pierwiastków nie powinno być (− nieskończoności ;
−2) U (2 ; 2(3−
√15) U (2(3+p(15} ; nieskończoności)
22 kwi 15:42
Jurek: Pfu, raczej tak:
czy dla 2 pierwiastków nie powinno być (− nieskończoności ; −2) U (−2 ; 2(3−√15) U (2(3+√15 ;
nieskończoności)
22 kwi 15:46
Jurek: Ponieważ jak uwzględnię tak jak Basia napisała to będzie w tym przedziale −2, a −2 to jest 1
rozwiązanie. Czyli jak?
22 kwi 15:47
Jurek: odśiweżam
22 kwi 16:26