Ciąg geometryczny
DorotkaWaWa: Prosiłabym o sprawdzenie rozwiązania tego zadania.
Rzucamy 3 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że kolejne otrzymane liczby utworzą
ciąg geometryczny.
|Ω|=6
3=216
Zdarzenie A, to (1,1,1), (2,2,2), (3,3,3), (4,4,4), (5,5,5), (6,6,6), (1,2,4), (4,2,1),
(2,4,6), (6,4,2,)
|A|=10
20 kwi 16:24
Basia:
(2,4,6) i (6,4,2) nie są ciągami geometrycznymi
poza tym dobrze
| | 8 | | 2*2*2 | | 1 | | 1 | |
wynik: |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 63 | | 6*6*6 | | 3*3*3 | | 27 | |
20 kwi 16:29
Mila: (2,4,6)(6,4,2) nie!
20 kwi 16:29
Ajtek: (2,4,6) i (6,4,2) nie tworzą c. geometrycznego.
20 kwi 16:30
Ajtek: Mila,
Basia Witam

.
20 kwi 16:30
Mila: Witam , Basia,Ajtek.
20 kwi 16:33
Basia: Witam! Miłego dnia
20 kwi 16:34