równanie okręgu
Milena: wyznacz równanie prostej stycznej do okręgu o równaniu (x−1)2+y2−4=0
mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak to zrobić?
20 kwi 16:00
asdf: (x − 1)2 + y2 = 4
S = (1;0)
r = 2
narysuj sobie i Ci wyjdzie:
y = 2 v y = −2
równanie okręgu:
(x − a)2 + (y − b)2 = r2
S = (a;b)
r − promień
20 kwi 16:03
Basia:
nie, bo zadanie jest niekompletne
stycznych do każdego okręgu jest nieskończenie (a nawet nieprzeliczalnie) wiele
20 kwi 16:03
asdf: nom, ale w zadaniu jest "wyznacz równanie stycznej do okręgu" czyli starczy jedno, no to
niech będzie: y = 2..
20 kwi 16:06
Basia:
to by było napisane dowolnej stycznej; jestem pewna, że był tam podany punkt, przez, który
prosta ma przechodzić
20 kwi 16:08
Mila: asdf słuchaj się Basi.
20 kwi 16:09
asdf: Ale ja nikomu tutaj nie zaprzeczam

Według mnie Basia ma rację w 100%, a ja też nie zrobiłem
błędu..
20 kwi 16:14
krystek: @asdf trochę pokory!
20 kwi 16:17
Basia: dajcie mu spokój;
asdf rozwiązał zadanie o treści:
"wyznacz równanie jakiejś stycznej do okręgu"
tak sobie zinterpretował i właściwie miał prawo
20 kwi 16:23
Mila: ASDF ja zażartowałam( ale Basia ma rację), ładnie pracujesz i jesteś w porządku. Kilka zadań
dzisiaj bardzo ładnie rozwiązałeś.
20 kwi 16:59