doprowadz do a + b p{c}
Bambi: (2 − 3√3) (x − 2√3) = x + 8
20 kwi 15:42
asdf: 2x − 4√3 − 3√3x + 18 = x + 8
20 kwi 15:45
Bambi: nadal nie rozumiem
padlam gdy wyszlo mi ze
x + 8 = 2 x + 2 √3 − 3 √3 x
20 kwi 15:48
20 kwi 16:00
NEO: Rozwiąż algebraicznie i graficznie równanie:
I I x−3 I − 2 I = 1
Proszę o pomoc w tym, jeśli możecie napiszcie mi jak to się rozwiązuje.
20 kwi 22:12
NEO: Określ liczbę rozwiązania danego równania w zależności od wartości parametru " a ", Dla tych
wartości " a " dla których istnieją rozwiązania podaj te wartości.
a2x−−3=9x+a
jeśli możecie napiszcie mi jak to się rozwiązuje.
20 kwi 22:16
Saizou : no to graficznie
llx−3l−2l−1=0
narysuj prostą x−3
nałóż na nią moduł wartości bezwzględnej
teraz o 2 jednostki w dół
znowu moduł nakładamy
i jeszcze wszystko o 1 jednostkę w dół
20 kwi 22:19
Saizou : a algebraicznie
llx−3l−2l=1
lx−3l−2=1 lub lx−3l−2=−1
lx−3l=3 lub lx−3l=1
x−3=3 lub x−3=−3 lub x−3=1 lub x−3=−1
x=6 lub x=0 lub x=4 lub x= 2
20 kwi 22:22
Saizou : a możesz zapisać to porządnie bo ja wnioskuję że to ma być tak a2x−(−3)=9x+a
20 kwi 22:23
Mila: a
2x−9x=a+3
x(a
2−9)=a+3
| | a+3 | |
1) a2−9≠0⇔a≠3 i a≠−3 dokładnie jedno rozwiązanie: x= |
| =... |
| | (a2−9) | |
2) x*(a−3)*(a+3)=a+3 dla a=3 brak rozwiązań
3)a=−3 nieskończenie wiele rozwiązan.
20 kwi 22:24
NEO: (2 − 3√3) (x − 2√3) = x + 8
możecie mi wyjaśnić jak to się rozwiązuje
20 kwi 22:36
krystek: wymnóż nawiasy , i x przed nawias Licz pomogę!
20 kwi 22:39
krystek: 2x−3√3x−x=8−4√3−12
(1−3√3)x=−4(1+√3)
20 kwi 22:42
asdf: mnożysz nawias przez nawias:
2x − 4
√3 − 3x
√3 + 18 = x + 8
2x − 3x
√3 − x = 8 − 18 + 4
√3
x − 3x
√3 = −10 + 4
√3
x(1 − 3
√3) = −10 + 4
√3 || : (1 − 3
√3)
Teraz wypada usunąć pierwiastek z mianownika:
| | (−10 + 4√3)(1 + 3√3) | |
x = |
| |
| | (1 − 3√3)(1 + 3√3) | |
| | (−10 + 4√3)(1 + 3√3) | |
x = |
| |
| | 1 − 27 | |
| | −10 −30√3 + 4√3 + 36 | |
x = |
| |
| | −26 | |
x =
√3 − 1
"jak nie ma błędu to jest dobrze"
20 kwi 22:44