stereometria
asdf: Kąt rozwarcia stożka ma marę 60o. Wykaż, że powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest
półkolem.
Pb = 2πr3
Teraz który wzór trzeba użyć, żeby to wykazać?
20 kwi 15:39
asdf: pomoże ktoś?
20 kwi 15:46
ewa:

przekrój osiowy stożka jest więc Δrównobocznym.
Zatem 2r=l
P
b=πrl=πr*2r=2πr
3 c.b.d.or
20 kwi 15:49
Mila: Wzór na p
b źle, popraw, uzależnij r od tworzącej.
Trzeba zastosować wzór na wycinek koła.
20 kwi 15:50
asdf: Ewa, to samo wywnioskowałem z zadania, tylko jak udowodnić, że jest to półkole?
20 kwi 15:50
Basia:
L = 2r
β kąt wycinka koła o promieniu L
2π = 2β
β = π
czyli wycinek jest półkolem
20 kwi 15:50
ewa:
20 kwi 15:51
asdf: Racja Mila
l = 2r
P
b = πrl
P
b = 2πr
2, poprawiłem
a teraz co?
nie rozumiem
20 kwi 15:52
asdf: Ok, dzięki za rozwiązanie, ale sam bym tego nie dowiódł
20 kwi 15:53
Basia: patrz post z 15:50 masz to rozpisane
20 kwi 15:53
ewa:
| | 1 | |
Wystarczy pokazać że 2πr= |
| *2πl ( bo promień tego koła po rozwinięciu =l) |
| | 2 | |
A to wynika bezpośrednio z zależności l=2r
20 kwi 15:55
Basia: asdf nie mieszaj nigdy stopni z radianami; albo to, albo to
20 kwi 15:56
asdf: żebym ja wiedział co to radiany

ok, dzięki robie kolejne zadanie
20 kwi 15:58
Basia:
2π to miara kąta pełnego w radianch
π to miara kąta półpełnego w radianach
itd.
1 radian = miara kąta, którego ramiona wycinają z okręgu o promieniu r łuk o długości L = r
20 kwi 16:01