Pole figury ograniczonej prostymi
ktosia1122: Oblicz pole figury ograniczonej prostymi:
k: y=−
43x+5
l: y=
43x+5
m: y=−
43x−3
n: y=
43x−3
Z tego co widzę k || m, a l || n, oraz, że k jest odbiciem względem osi y prostej l, a m jest
odbiciem n. Wiem też, że k i m będą się przecinać z l i n. Tylko nie wiem za bardzo jak tę
wiedzę wykorzystać w tym zadaniu

Proszę o pomoc
20 kwi 15:38
Basia:
znaleźć punkty wspólne (rozwiązać układy równań)
oznacz tak:
A = k∩l
B = k∩n
C = m∩n
D = m∩l
ABCD jest równoległobokiem ⇒
P = |d(AB→; AD→)|
20 kwi 15:43
ktosia1122: P = |d(AB→; AD→)|
mogłabyś mi to wytłumaczyć?
Obliczyłam punkty przecięcia się prostych i wyszły mi takie wierzchołki A=(0,5) ; B=(3,1) ;
C=(0,−3) ; D=(−34,−2). I co dalej?
20 kwi 16:04
Basia:
A, B i C dobrze, ale D ?
2y = 2
y = 1
1 =
43x+5
−4 =
43x
x = −3
D(−3, 1)
jeżeli nie znasz wektorów to zauważ, że ABCD jest rombem
możesz to pokazać licząc |AB| |BC| |CD| i |AD|
a pole rombu można policzyć tak jak pole deltoidu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z wektorami:
liczysz współrzędne AB
→[u
1,u
2] i AD
→[w
1,w
2]
d(AB
→,AD
→) = u
1*w
1 − u
2*w
2
P = |d(AB
→,AD
→)|
20 kwi 16:19