wyznacz.
helpp: proszę o pomoc Iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych jest równy 960.wyznacz te liczby
.
prosiła bym przy okazji o wytłumaczenie .
20 kwi 15:06
Mateusz:
kolejne liczby parzyste to liczby: 2k,2k+2,2k+4−tak ogolnie mozemy je zapisac
2k(2k+2)(2k+4)=960
takie rownanie rozwiązujesz
20 kwi 15:11
asdf: 8, 10, 12
20 kwi 15:11
helpp: a czemu 8,10 i 12?
20 kwi 15:14
Mila: 2k*2*(k+1)*2(k+2)=960
k(k+1)(k+2)=960:8
k(k+1)(k+2)=120 ?
20 kwi 15:21
helpp: nie rozumiem
20 kwi 15:26
Mila: Czego nie rozumiesz, konkretnie.
20 kwi 15:27
helpp: tego rozwiązania...
20 kwi 15:29
helpp: to wynik nie bedzie 8,10 i 12?
20 kwi 15:29
Mila: będzie, bo 4*5*6 =120
stąd 2*4=8
8+2=10
10+2 =12
8*10*12 =960
20 kwi 15:44
helpp: DZIĘKUJE
20 kwi 15:45
źąbel: można tez k(k+2)(k+4)=960 i z tego łatwo wyjdzie 3 pierwiastki 8, −6, 12 wystarczy 10 wstawić
pomiędzy 8 i 12
20 kwi 20:35