g
lokop: Msm pytanko jesli mamy wielomian zaczynajacy sie od x3 to na jakie liczby rozlozyc wyraz przy
x2
20 kwi 14:32
ICSP: zależy od wielomianu.
20 kwi 14:32
lokop: Chodzi mi o metode grupowania wyrazow
20 kwi 14:34
ICSP: zależy od wielomianu
20 kwi 14:35
marek: Rozłuz wielomian 8x3−4x2−2x+1
20 kwi 18:48
Basiek: tu:
4x
2(2x−1)−(2x−1)=(2x−1)(4x
2−1)=(2x−1)(2x−1)(2x+1)=(2x−1)
2(2x+1)
20 kwi 18:50
Basiek: I ten no.... 'rozł
óż"
20 kwi 18:51
asdf: ktoś mi już na tym forum zwrócił taką słuszną uwagę:
po pierwszym nawiasie powinno być −1, a nie −, bo można to potraktować jako zwykłe odejmowanie
20 kwi 18:58
Basiek: Eee, no co Ty. Jak żyję, pierwsze słyszę
20 kwi 18:59
marek: Ale w odpowiedzi mam ze pierwiastkami sa liczby0.5 i −0,5
20 kwi 19:02
Basiek: 4x
2(2x−1)−
1(2x−1)=(2x−1)(4x
2−1)=(2x−1)(2x−1)(2x+1)=(2x−1)
2(2x+1)

To już nie wygląda tak mądrze
20 kwi 19:03
Saizou : i wychodzi bo
(2x−1)
2=0
I2x−1I=0
2x−1=0
2x=1
2x+1=0
2x=−1
20 kwi 19:04
asdf: @marek, ty masz napisane rozłóż wielomian, a Basiek Tobie to rozłożyła, jakby to było równanie:
8x
3 − 4x
2 − 2x + 1 = 0
to teraz były by odpowiedzi:
| | 1 | |
x1 = U{1}[2} oraz x2 = − |
| , wszystkie nawiasy przyrównujesz do zera |
| | 2 | |
20 kwi 19:04
Basiek: Dlaczego (niektórzy) matematycy nie potrafią odmieniać zaimków osobowych? To straszne.
@lokop/marek/kimkolwiekjesteś − cała zabawa polega na tym, że jak rozłożysz, to szukasz takiej
liczby, żeby całość Ci się wyzerowała

Toż po to rozkładasz
20 kwi 19:07
marek: Ok ale czytajac temat na stronie wydawalo mi sie ze trzeba wyciagnac dwie liczby przed nawias i
z nich zrobic jeden a w tym przypadku jest inaczej.Moze mnie ktos oswiecic?
20 kwi 19:50