układ równań
Marta: dla jakiej wartości parametru a układ równań
4x+2y=10
6x+ay+15
ma nieskończenie wiele rozwiązań
20 kwi 14:28
matełusz: drugie równanie jest źle zapisane
20 kwi 14:30
MQ: a=3
20 kwi 14:31
Marta: powinno być = zamiast +, fakt, mój błąd
20 kwi 14:31
Mila: 4x+2y=10
6x+ay=15
Znasz wyznaczniki?
20 kwi 16:20
Mila:
4x+2y=10 /:2
6x+ay=15 /:3
2x+y=5
| | a | |
dla |
| =1⇔a=3 obydwie proste pokrywają się, czyli jest nieskończenie wiele rozwiązan. |
| | 3 | |
20 kwi 16:24
m: o co chodzi z tym zadaniem bo nie wiem
20 kwi 16:26
Mila: m w której klasie jesteś? Nie wiem na jakim poziomie mam tłumaczyc.
20 kwi 16:28