mam problem z jednym przejściem tym zadani: rozwiąż równanie n+(n+
CocaCola: mam problem z jednym przejściem tym zadaniu. Oto zadanie:
rozwiąż równanie n+(n+1)+(n+2)+...+3n+(3n+1)=232
..żeby to rozwiązać, trzeba skorzystać ze wzoru na sumę, pierwszy i ostatni wyraz mam i w
rozwiązaniu do zadania jest napisane, że ilość wyrazów ciągu wynosi 2n+2 ,ale nie wiem skąd.
20 kwi 13:45
ICSP: a
1 = m
a
n = 3n + 1
r =(n+1) − n = 1
wiec mamy :
a
n = a
1 + (n−1)r
3n+1 = n + (
n−1) − tutaj pojawia się problem ponieważ możemy łatwo pomylić n zwykłe − dane
w zadaniu do obliczenia z n czerwonym − ilość wyrazów ciągu
rozwiązując to równanie i wyliczając n czerwone otrzymasz liczbę wyrazów ciągu
20 kwi 13:48
Mila: wprowadzić inne oznaczenie; k to będzie liczba wyrazów
ak=3n+1 w treści (konkretnie w równaniu)
ak=a1+(k−1)*r z definicji
n+(k−1)*1=3n+1
k−1=2n+1
k= 2n+2 liczba wyrazów ciągu.( nie ma kolizji oznaczeń)
20 kwi 16:15
Basia:
a może po prostu tak:
liczba wyrazów = (3n+1) − (n−1) = 3n+1 − n+1 = 2n+2
20 kwi 16:32
Mila: Basiu, tylko wtedy gdy r=1.?
20 kwi 16:34
Basia:
oczywiście, wtedy i tylko wtedy gdy r=1; no ale to w tym zadaniu nie wymaga dowodu
20 kwi 16:38
CocaCola: dziękuje Wam, już wszystko jasne
24 kwi 10:55
Mila:
24 kwi 15:40