ciagi
lila: Trzy liczby, których suma jest równa 35 są pierwszym, drugim, trzecim wyrazem pewnego ciągu
geometrycznego. Jeżeli od pierwszej odejmiemy 2, od drugiej 3, a od trzeciej 9, to otrzymamy
pierwsze trzy wyrazy ciągu arytmetycznego. Wyznacz te ciągi, dla każdego z nich oblicz S10.
20 kwi 13:24
ICSP: a,b,c − liczby będące ciągiem geometrycznym wtedy :
a+b+c = 35
b
2 = ac
rozwiąż układ równań później wyznacz ciągi i na sam koniec oblicz S
10
20 kwi 13:45
lila: a moglbys mi to rozpisac.. zrobilam do polowy i nie wiem co dalej zrobic
20 kwi 16:08
Mila:
a,b,c wyrazy ciągu geometrycznego ⋀ a+b+c = 35
a−2, b−3,c−9 wyrazy ciągu arytmetycznego
a−2+ b−3+c−9 =a+b+c−14=35−14=21
? to Ci pomoże?
20 kwi 17:13
lila: kurcze..i co dalej?
nie moge przez to przebrnac..
20 kwi 17:53