w
lokop: jak rozlozyc ten wielomian w=2x4−3x3−5x2+14−8.
20 kwi 13:15
ICSP: na oko widać ze suma współczynników jest równa 0 dlatego x = 1 jest pierwiastkiem i dzielimy
nasz wielomian przez (x−1)
20 kwi 13:46
Gustlik: Chyba 2x
4−3x
3−5x
2+14
x−8.
| | 1 | |
Kandydaci na pierwiastek: ±1,±2, ±4, ±8, ± |
| |
| | 2 | |
Najlepiej schematem Hornera:
2 −3 −5 14 −8
1 2 −1 −6 8 0
x=1 jest pierwiastkiem, mamy:
(x−1)(2x
3−x
2−6x+8)
Jeszcze raz Horner
2 −1 −6 8
1 2 1 −5 3
−1 2 −3 −3 11
2 2 3 0 8
−2 2 −5 4 0
x=−2 jest pierwiastkiem
(x−1)(x+2)(2x
2−5x+4)
Δ=−7<0, czynnik kwadratowy nie da się rozłożyć.
Odp: W(x)=(x−1)(x+2)(2x
2−5x+4)
21 kwi 01:13