ciągi
ewa: Trzy liczby x, y, z, z których suma wynosi 24, tworzą ciąg arytmetyczny. Liczby x+1, y−2, z−2
tworzą ciąg geometryczny. Znajdź liczby x, y, z Bardzo proszę o pomoc
20 kwi 13:07
asdf: są to kolejne liczby ciągów?
20 kwi 13:10
lila: Arytm. Geom:
x = a
1 a
1 + 1
y = a
1 + r y = a
1 + r −2
z = a
1 +2r
z = a
1 +2r −2
a
1 + a
1 + r+a
1 +2r=24
3a
1 + 3r = 24 / : 3
a
1 +r = 8
a
1=8−r
| a1 + r −2 | | a1 +2r −2 | |
| = |
| |
| a1 + 1 | | a1 +2r −2 | |
i rozwiazujesz dalej
20 kwi 13:33
ewa: łatwo powiedzieć ale zrobić niełatwo.......
20 kwi 13:44
ewa: baaaaaaaaardzo proszę o całe rozwiązanie
20 kwi 13:48
ICSP: x,y,z tworzą ciąg arytmetyczny wtedy :
2y = x+z
dodatkowo z treści zadania :
x+y+z = 24
łącząc te dwa równania mamy że y = 8
czyli x + y = 16 oraz z własności ciągu geometrycznego :
(y−2)2 = (x+1)(z−2) podstawiając y = 8 otrzymamy :
36 = (x+1)(z−2)
x+y = 16
dokończ. to już bardzo prosty układ równań
20 kwi 13:51
ewa: dla mnie matematyka to prawie czarna magia. Bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku − bo
dalej mam z tymi ciągami problemy i nie daję rady
20 kwi 14:17