Oblicz sumę wszystkich wyrazów skończonego ciągu arytmetycznego
Amareno: Oblicz sumę wszystkich wyrazów skończonego ciągu arytmetycznego
a)a
n=2n−18 oraz suma trzech końcowych wyrazów ciagu jest równa 60
b)a
n=3n−5 oraz ma on nieparzysta liczbe wyrazów, a suma wyrazów o numerach nieparzystych jest
równa 78
Prosze o pomoc
20 kwi 13:04
Amareno: czy mógłby mi ktoś wytlumaczyć jak to zrobić?
20 kwi 14:36
asdf: a)
a
n = 2n − 18
a
n − 1 = 2(n − 1) − 18 = 2n − 20
a
n − 2 = 2(n − 2) −18 = 2n − 22
a
n + a
n − 1 + a
n − 2 = 60
6n − 60 = 60
6n = 120
n = 20
a
1 = −16
a
20 = 22
| | −16 + 22 | |
S20 = |
| * 20 = 60 |
| | 2 | |
20 kwi 14:52
asdf: b)
a
1 = −2
a
3 = 4
a
5 = 10
a
7 = 16
a
9 = 22
a
11 = 28
a
1 + a
3 + .... a
11 = 78
Ciąg ma 11 wyrazów
S
11 = 143
20 kwi 14:58
20 kwi 15:02