pomocy
moniazdw91: W poniższej tabeli przedstawiono wyniki sondażu przeprowadzonego w grupie uczniów dotyczącego
czasu przeznaczanego dziennie na przygotowanie zadań domowych. CZAS(W GODZINACH) 1 2 3 4
LICZBA UCZNIÓW 25 30 35 20 a) Oblicz średnią liczbę godzin, jaką uczniowie przeznaczają
dziennie na przygotowanie zadań domowych b) Oblicz wariancję i odchylenie standardowe czasu
przeznaczonego dziennie na przygotowanie zadań domowych. Wynik podaj z dokładnością do 0,01.
20 kwi 12:21
ewa: | | 1*25+2*30+3*35+4*20 | | 270 | |
średnia arytmetyczna= |
| = |
| ≈2,45 |
| | 25+30+35+20 | | 110 | |
20 kwi 15:21
ewa: | | (1−2,45)2*25+(2−2,45)2*30+(3−2,45)2*35+(4−2,45)2*20 | |
b) wariancja σ2= |
| =.... |
| | 110 | |
Policz sama na kalkulatorze to.
odchylenie standardowe σ=
√σ2 (pierwiastek z wariancji)
20 kwi 15:30