pomocy
moniazdw91: Oblicz prawdopodobieństwo, że przy dwukrotnym rzucie kostką suma oczek większa od 7
20 kwi 12:19
Ajtek:
|Ω|=36
Suma oczek większa od 7 czyli mamy takie pary:
{2;6},{3;5},{3;6},{4;4},{4;5},{4;6},{5;3},{5;4},{5,5},{5;6},{6;2},{6;3},{6;4},{6;5},{6;6}
jest ich 15, zatem |A|=15
20 kwi 12:56
Patronus: |Ω| =36
A = {(2,6), (3,5) (3,6) (4,4) (4,5) (4,6) (5,5) (5,6) (6,6)}
|A| = 9
20 kwi 12:58
Patronus: Ajtek a czy to nie będzie to samo zdarzenie (3,5) i (5,3)
czy kolejnośc wyników ma znaczenie?
20 kwi 12:59
Mila: Ma znaczenie, bo Ω zawiera wszystkie wyniki.
20 kwi 16:41
Ajtek:
Nie zauważyłem tego pytania Patronus przepraszam.
Dzięki Mila za odpowiedź.
20 kwi 16:54