Z gory dziekuje
Daniel: Geometria analityczna.
zad.
A=(2,1) i B=(4,2) są dwoma kolejnymi wierzcholkami kwadratu ABCD. Wyznacz wspolrzedne srodka
okregu opisanego na tym kwadracie.
A wiec tak co zrobilem sam, wyznaczylem prostą |AB|
symetralna |AB|
i teraz nie wiem jak zapisac rownanie tych dwoch okregow

. Prosze o wytlumaczenie lub
pokazanie latwiejszego sposobu.
20 kwi 12:17
Daniel: | | 3 | |
rozkminilem tak ze zaznaczylem srodek odcinka |AB| ktory ma wspolrzedne S(3, |
| ) , |
| | 2 | |
obliczylem bok kwadratu i napisalem rownanie okregi pod pierwiastkiem jest rowne boku kwadratu
dzielone na dwa. dolaczam do rownanie drugie rownanie symetralnej przechodzacej przez srodek
|AB| i wyliczam srodku okregow opisanych na tych kwadratach.. dobrze mysle czy do bani ?
20 kwi 12:27
Daniel: duzo motanie, ale jednak wychodzi dobrze, prosilbym o podsuniecie duzo latwiejszego sposobu
rozwiazanie tego zadania. Jesli moge na kogos liczyc to chcialbym mu juz z gory bardzo
podziekowac
20 kwi 12:29
f: za pomocą wektorów jest szybciej
20 kwi 12:31
f: wektor AB = [2,1]
S = przesunięcie A o połowę wektora AB
S = (2 + 1 , 1 + 1/2 ) = (3,3/2)
teraz potrzeba wektora prostopadłego do AB i przesunąć S o połowę boku − otrzymasz punkt będący
środkiem kwadratu,
20 kwi 12:36
kylo1303: Ewentualnie probowac liczyc z odleglosci punktu od prostej, ale najlatwiej jest wektorami.
20 kwi 12:38
Daniel: jak wyliczyc wektor prostopadly do AB= ?
| | 15 | |
bo symetralna to wiem jak wyliczyc, wychodzi y=−2x+ |
| |
| | 2 | |
prosze o wskazowki do policzenia wektora prostopadlego do AB
20 kwi 12:50
Daniel: nie przerabialem u siebie w liceum wektorow
20 kwi 12:54
f: wektor prostopadły do [k,l] to [−l,k] albo [l,−k]
20 kwi 12:56