ciąg geometryczny
ewa: jak wyznaczyć q ciągu geometrycznego jeżeli: a1= 2/3 i a7= 1/144 ?
20 kwi 12:16
Ajtek:
Treść jest poprawna? Bo głupoty mi wychodzą.
20 kwi 12:22
ewa: przepraszam − a7= 1/6144
20 kwi 12:44
Ajtek:
Już lepiej:
a
n=a
1*q
n−1
| | 1 | | 2 | | 3 | |
a7=a1*q7−1 ⇒ |
| = |
| *q6 /* |
|
|
| | 6144 | | 3 | | 2 | |
20 kwi 12:51
ewa: a możesz mi to "łopatologicznie" wytłumaczyć ?
20 kwi 13:03
Ajtek:
Łopatologicznie

spróbuję

.
Wiemy że wzór na a
n=a
1*q
n−1 (1)
Z treści zadania wiemy że:
| | 1 | |
a7= |
| zatem nasze n=7
|
| | 6144 | |
szukamy
q czyli ilorazu tego ciągu.
Podstawiając do wzoru (1) otrzymujemy:
mamy równanie z jedną niewiadomą
q, mnożymy teraz przez {3}{2} i otrzymujemy:
Chcemy wyliczyć
q. Widzimy iż przy
q jest 6 potęga, czyli musimy wykonać działanie
przeciwne do potęgowania (pierwiastkowanie szóstego stopnia
6√ ) aby otrzymać
q w
potędze pierwszej.
Mamy zatem:
| 6√1 | | 1 | |
| =6√q6 ⇒ |
| =q
|
| 6√4096 | | 4 | |
Pierwiastek 6 stopnia z 1=1
Pierwiastek 6 stopnia z 4096=4
Pierwiastek 6 stopnia z
q6=q
Nie wiem na ile mi się udało

.
20 kwi 13:16
ewa: Dzięki za tłumaczenie − widzę jednak, że z potęgowaniem też mam niestety kłopoty
20 kwi 13:41
Kaśka: potrzebna pomoc pilnie
a1=x−3
a2=x a2=?
a3=x+1
18 maj 17:55
Janek191:
Czy to ciąg arytmetyczny ?
18 maj 18:08
Janek191:
Jeżeli to ciąg arytmetyczny , to mamy a2 − a1 = a3 − a2
czyli
x − ( x − 3) = ( x + 1) − x
3 = 1 sprzeczność − nie jest to ciąg arytmetyczny !
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jeżeli jest to ciąg geometryczny, to (a2)2 = a1* a3
zatem
x2 = ( x −3)*( x + 1)
x2 = x2 + x − 3 x − 3
2 x = − 3
x = − 1,5
========
18 maj 18:12