Pomocy pilne
EDEK: proszę o napisanie mi schematu rozwiązywania tego zadania ::::
liczby −4,4,−1,1 sa pierwiastkami jakiego wielomianu ? dzięki wielkie

20 kwi 12:04
kylo1303: W(−4)=W(4)=W(−1)=W(1)=0
Wielomian w postaci iloczynowej ma taka postac: W(x)=a(x−x1)(x−x2)(x−x3)...(x−xn), gdzie
x1, x2,...,xn to pierwiastki wielomianu.
Jesli chodzi o twoje zadanie to nie mamy podanego stopnia tego wielomianu, wiec takich
wielomianow moze byc na dobra sprawe nieskonczenie wiele:
W(X)=a(x+4)(x−4)(x+1)(x−1) * Q(x)
Jesli masz podac przyklad to najprostszym przykladem jest wielomian 4−tego stopnia − wystarczy
wymnozyc:
W(x)=a(x2−16)(x2−1) i za a mozemy przyjac 1 (najlatwiej, a mogloby byc kazda liczba rozna od
zera)
20 kwi 12:09
EDEK: Dzięki wielkie rozjaśniło mi się juz


:


*

*

:
20 kwi 12:11