Oblicz granicę funkcji
HenrykKwinto:
Oblicz granicę funkcji
wygląda niewinnie ale nie mogę ugryźć...
20 kwi 11:35
Rafał274: Stosujemy regułę de l'Hospitala.
20 kwi 11:38
Krzysiek: To spróbuj Rafał zastosować tą regułę tutaj...
HenrykKwinto, nie masz symbolu nieoznaczonego wstawiasz x =0 i granica to −∞
20 kwi 11:45
Aga1.: Dzielenie przez 0 jest niewykonalne, dla 0 funkcja nie jest określona.
Raczej trzeba policzyć granice lewostronną i prawostronną, rzeczywiście wychodzi −∞
20 kwi 11:58
Krzysiek: Tak, tylko mamy same kwadraty w mianowniku więc i tak po dodatnich zmierzamy do zera więc
20 kwi 12:00
HenrykKwinto: | | −4 | |
no właśnie nie jestem pewien czy jeśli wyjdzie [ |
| ] to mogę tak zostawić? Nie wydaje mi |
| | 0 | |
się... A wyliczyć nijak nie umiem bo nic mi się nie chce skracać...
20 kwi 12:05
Aga1.: limx→0
+f(x)=limx→0
−f(x)=limx→0f(x)=−
∞
20 kwi 12:09
HenrykKwinto: Dzięki wszystkim
20 kwi 14:40