znajdz pierwsze szesc wyrazow ciagu arytmetycznego i oblicz ich sume gdy:
daboia: a1=2 oraz r=3
19 kwi 23:02
anmario:
a1=2, a2=5, a3=8, a4=11, a5=14, a6=17
S=2+5+8+11+14+17=57
19 kwi 23:09
kaczor: a
1=2
a
2=a
1+r
a
3=a
1+2r
.........
a
6=a
1+5r
I to jak obliczysz zczym nie powinno być problemu to podstawiasz do wzoru na sume ciągu
arytmetycznego
Z liczeniem prostym chyba też nie powinno być problemu
19 kwi 23:11
daboia: z liczeniem moga wystapic same problemy poniewaz ja pierwszy raz widze taie zadania na
oczy...jezeli to nie jest problem bardzo prosze...
19 kwi 23:14
daboia: dobra zrobilam jeszcze raz dziekuje
19 kwi 23:18