| 8 | 1 | |||
wyznacz licze n wyrazów ciągu geometrycznego wiedząc ze a1 = | Sn = 144 | i q = | ||
| 9 | 12 |
| 1 | ||
2 | ||
| 2 |
| 1−qn | ||
Sn = a1 * | ||
| 1−q |
| 1 | 8 | 1−(5/2)n | ||||
144 | = | * | ||||
| 12 | 9 | 1 − 5/2 |
| 1 | 8 | 1−(5/2)n | ||||
144 | = | * | ||||
| 12 | 9 | −(3/2) |
| 1 | 8 | 2[1−(5/2)n] | ||||
144 | = | * | ||||
| 12 | 9 | −3 |
| 1729 | 16 −16(5/2)n] | ||
= | / * (−27) | ||
| 12 | −27 |
| 46683 | ||
− | = 16 −16(5/2)n | |
| 12 |
| 46683 | ||
− | − 16 = −16(5/2)n | |
| 12 |
| 46683 | 192 | |||
− | − | = −16(5/2)n | ||
| 12 | 12 |
| 46491 | ||
− | = −16(5/2)n / (−16) | |
| 12 |
| 46491 | 5 | ||
= ( | )n lolz | ||
| 192 | 2 |
| 1 | 8 | 1−2,52 | 9 | |||||
144 | = | * | /* | |||||
| 12 | 9 | −1,5 | 8 |
| 5187 | 1−2,52 | ||
= | /*(−1,5)
| ||
| 32 | −1,5 |
| 15561 | ||
− | =1−2,52
| |
| 64 |
| 15625 | ||
− | =−2,5n / *(−1)
| |
| 64 |
| 15625 | 5 | ||
=( | )n
| ||
| 64 | 2 |
| 5 | 5 | |||
( | )6=( | )n
| ||
| 2 | 2 |
. Oczywiście w pierwszych trzech wersach powinno być na końcu −2,5n