ciągi arytmetyczne-różnica r
ewa: Ciagi arytmetycze : jak obliczyć różnicę r jeżeli mamy: a1=7 i a29=133
Bardzo proszę o pomoc
20 kwi 11:15
f: ze wzoru na ogólny wyraz ciągu arytmetycznego
an = a1 + (n−1)r
20 kwi 11:18
ewa: niestety nie było mnie długo w szkole i nie wiem jak to zrobić bardzo proszę o pomoc
20 kwi 11:26
f: n = 29
133 = 7 + (29−1)r
...
20 kwi 11:29
picia: a1 to pierwszy wyraz ciagu, r to roznica ciagu.n to "numer" wyrazu.czyli a29 to 29 wyraz
ciagu.
ze wzoru na an:
133= 7 +( 29−1) * r
20 kwi 11:30
20 kwi 11:32