pomocyyyyyy
ManFanUtd: 1.)W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma 5cm, a dłuższa przekątna
jest o 1 cm dłuższa od krótszej przekątnej. Oblicz wysokość tego graniastosłupa
2.) Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 30cm i 40 cm.
Spodek wysokości ostrosłupa jest wierzchołkiem kata prostego trójkata w podstawie. Wiedząc że
objętość osrosłupa wynosi 9000cm3, oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa
20 kwi 10:27
Rafał274: a = 5 cm
dłuższa przekątna sześciokąta foremnego (podstawy) to :
p = 2a = 10 cm
Wysokość graniastosłupa oraz dłuższa przekątna podstawy tworzy trójkąt prostokątny z dłuższą
podstawą graniastosłupa. Mamy :
g − dłuższa przekątna graniastosłupa
h − wysokość graniastosłupa
g = √p2 + h2 = √100 + h2
Krótsza przekątna podstawy to
m = a√3 = 5√3
Wspólnie z wysokością oraz krótszą przekątną graniastosłupa tworzy trójkąt prostokątny.
w = krótsza przekątna graniastosłupa
w = √m2 + h2 = √75 + h2
Z treści zadania wiemy, że g = w + 1 , czyli :
√100 + h2 = √75 + h2 + 1, gdzie :
h = √69 cm
20 kwi 10:46