!!!!!!!!!!
help: prosze o sprawdzenie
napisz równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu (x−3)
2+(y+4)
2=25 i środek cięciwy
AB tego okręgu zawartej w prostej 3x−4y−25=0.
srodek: s(3,−4)
prosta:
−4y=−3x+25
y=3/4y−25/4
ta prosta bedzie prostopadła, do prostej y a punkt przez który przechodzi to (3,−4)
wiec:
−4=−4/3*3+b

−4=−4+b
−4+4=b
b=0
więc prosta ta ma równanie:
y=−4/3x
czy tak

?
20 kwi 09:58
help: proszeeeeeeeeee luknijcie
20 kwi 10:04
krystek: Luknęłam sposób poprawny , nie sprawdzam "rachunków" lenistwo.
20 kwi 10:05
help:
20 kwi 10:10
help: ale wystarczy tylko wyznaczyc prosta prostopadła do tamtej prostej przechodzącej przez s
okregu

20 kwi 10:14
krystek: Tak!
20 kwi 10:15
MQ: No przecież ci krystek napisał, że metodę masz dobrą.
Tak, wystarczy.
20 kwi 10:16
help: dzieki
20 kwi 10:20